A Catalunya hi ha 80.000 nens amb sobrepès i 63.000 obesos

  • Alerta per evitar que els joves grassos no arribin al 35%.
  • Alguns poden ingerir fins un 50% de calories més de les indicades.

Un de cada quatre nens catalans d’entre 5 i 14 anys pesa almenys un 10% més del que seria recomanable.

Un 14%, és a dir, prop de 80.000 joves, pateix sobrepès (entre un 10% i un 20% de la massa adient). I un 11% més, uns altres 63.000 nois, és obès i, per tant, excedeix en almenys un 20% l’ideal.

El problema s’ha duplicat en els darrers anys i està lluny d’aturar-se. "Als Estats Units ja han arribat al 30-35%", adverteix el cap d’Endocrinologia de l’Hospital Sant Joan de Déu, Rubén Díaz.

Un 60% dels nens que són obesos

entre els 3 i els 6 anys ho continuaran sent en el futur. Aquest grup avança molts anys compliacions de salut: problemes respiratoris, diabetis... A més, s’entra en la roda de no practicar exercici pel pes.

Hàbits saludables

Que s’acabi assolint aquesta xifra depèn que no continuï empitjorant el menjar (més calories), que es modifiquin els hàbits (fent un àpat un cop al dia en família o esmorzant bé per no haver de dinar en excés) i que es practiqui exercici.

Per aquest motiu, el Sant Joan de Déu ha obert una carpa a la plaça central de l’hospital amb consells entorn a tres camps: alimentació, família i exercici.

Excés de calories

Seguint aquests i d’altres hàbits, els experts calculen que es podrien evitar el 95% de casos de sobrepès i obesitat infantil. La resta correspondria a factors genètics, més difícils d’evitar.

Segons Díaz, els nens obesos ingereixen entre un 30% i un 50% de calories més de les desitjables, que en el cas dels nois de 8 anys, per exemple, són entre 1.500 i 1.800. Una llauna de cola de 33 centilitres té 150 calories.

Internet, un altre risc pels menors

El 44% dels menors que es connecta a Internet amb regularitat s’ha sentit assatjat sexualment algun cop, segons una enquesa de l’ONG Protégeles .

A més, un 30% d’aquests nens ha facilitat el seu número de telèfon, un 16% ha donat la direcció i fins i tot un 14% ha concertat una cita amb un desconegut per la xarxa.

Davant d’aquests riscos, l’Ajuntament de Barcelona ha engegat una campanya per donar als menors i pares consells sobre una navegació segura. La regidora de la Dona i els Drets Civils, Pilar Vallugera, va advertir ahir que una eina útil com Internet «pot ser un perill potencial ficat a casa». si no es prenen precaucions. A més de repartir fulletons, s’impartiran a les escoles uns tallers pràctics. Ahir també es va presentar la web municipal sobre els drets dels infants .

Mostrar comentarios

Códigos Descuento