Els joves polítics debaten a 20minutos.es sobre la crisi, la corrupció i el model d'Estat

Una imagen del Parlament.
Una imagen del Parlament.
EUROPA PRESS
Una imagen del Parlament.

Un atur desbocat, el drama dels desnonaments, el constant degoteig de casos de corrupció, el debat sobiranista... Què en pensen de tots aquests temes els dirigents del futur? 20 minutos organitza aquest divendres la 26a Trobada Ciutadana, que comptarà amb la presència de joves militants, alguns d'ells ja diputats, de sis dels partits amb representació parlamentària.

En el debat, que començarà a les 9.30 hores i es podrà seguir en directe per la web, participaran el president del Consell Nacional de la JNC, Ramon Morell; el portaveu nacional de les Joventuts d'ERC, Gerard Gómez del Moral; el diputat del PSC Ferran Pedret; el secretari general de Noves Generacions del PPC, Marcos Sánchez; la diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas, i la de C's Inés Arrimadas. La CUP ha excusat la seva presència en no tenir "ningú disponible".

El drama de la crisi i els desnonaments

Catalunya va tancar el 2012 amb un dèficit de l'1,96% del PIB, segons va avançar dijous el Ministeri d'Hisenda, gairebé mig punt del màxim permès. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va admetre que caldrà fer nous ajustos independentment de l'objectiu de dèficit per a 2013. Com proposen sortir de la crisi els polítics més joves? Com volen fomentar l'ocupació?

La manca de feina és un dels principals problemes que deriva en d'altres, com l'impagament del lloguer o la hipoteca i el posterior desnonament amb el drama social que comporta. Milers de persones han sortit al carrer per denunciar la sagnia, com també han fet davant les retallades. Quines eines pot usar la Generalitat mentre no es debat la ILP hipotecària?

El degoteig de casos de corrupció

I si els desnonaments no s'aturen, el degoteig de presumptes casos de corrupció, tampoc. Aquest dijous el jutge va deixar en llibertat amb càrrecs a l'expresident de l'ICS i l'exdirector del CatSalut pel cas Innova. A més, el TSJC ha imputat al diputat Xavier Crespo per la seva presumpta implicació amb la màfia russa de Lloret i estudia fer el mateix amb el secretari general de CDC i diputat Oriol Pujol per la seva suposada implicació amb la concessió irregular d'estacions d'ITV.

A aquests casos, s'han de sumar l'escàndol de les escoltes il·legals i els informes presumptament realitzats per Método 3 sobre polítics, periodistes i jutges, tant catalans com de la resta de l'Estat.

El president Artur Mas ha organitzat dues cimeres anticorrupció i aposta per definir en quin moment han de dimitir els polítics relacionats amb casos de corrupció. Els futurs dirigents aposten per la dimissió en cas de sospites, d'imputació, de processament judicial?

El model d'Estat

El darrer tema a tractar però no per això menys important serà el debat sobiranista i el dret a decidir. El Parlament va aprovar la declaració de sobirania i el Consell d'Estat va dictaminar aquest dijous que hi ha "fonaments" per recórrer-la davant el Tribunal Constitucional. Quin model d'Estat defensen els joves polítics? El 54,7% dels catalans votaria a favor de la independència.

El debat no només genera polèmica entre catalanistes i espanyolistes sinó també dins dels mateixos partits polítics. Unió va animar a Convergència a replantejar-se la seva aliança després de l'aprovació de la declaració. En la votació el PSC es va abstenir però al Congrés va votar a favor de les iniciatives de CiU i ICV per establir un diàleg amb la Generalitat per celebrar la consulta. Ho van fer tots menys Carme Chacón i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, li ha dit aquest dijous que no pot tornar a ser la cap de llista per Barcelona si no assumeix el dret a decidir.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento