La dieta dels catalans té menys carn vermella i peix per la crisi

  • Cau el consum de vedella, però puja el de pollastre i es prenen menys llegusm i verdures, segons el Ministeri d'Agricultura.
  • Els experts aposten pels productes de temporada per reduir despeses.
  • Les presses del dia a dia i els gustos personals també han contribuït a empobrir els menús.
Salmons recent pescats.
Salmons recent pescats.
FLICKR/Janne Moren
Salmons recent pescats.

La crisi ha modificat els hàbits de consum de les famílies que, obligades a reduir les despeses, es decanten per productes més econòmics, com són el pollastre en detriment de la vedella i el porc. Però hi ha altres factors com les presses del dia a dia o els gustos personals.

En conjunt, el consum de carn es va reduir un 3,27% entre el juny del 2008 i el del 2012, segons les últimes dades disponibles del Ministeri d'Agricultura i Alimentació. El major descens es va produir en les carns tradicionalment més cares, com la vedella (21,3%) i el porc (7,75%).

El preu de la vedella, però, s'ha reduït entre un 3% i un 4% cada any des que va esclatar la crisi, segons dades del mercat majorista de Barcelona, Mercabarna. Per compensar la caiguda de la demanda interna, s'han incrementat les exportacions de xai i be sacrificats pel mètode halal a països com França o Alemanya.

En canvi, el pollastre va pujar un 6,15%. «Per a nosaltres, que hagi baixat el consum de carn vermella i hagi pujat el de carn blanca és una bona notícia perquè se'n menja massa», diu Gemma Miranda, vocal de l'Associació Catalana de Dietistes i Nutricionistes (ACDN).

Menys verdura i llegums

Els dietistes no estan tan satisfets amb el descens del consum de verdures (1,22%), doncs abans «ja no era gaire elevat». Aquesta nutricionista sosté que hi ha vegetals cars perquè són d'importació. Per aquest motiu, aposta pels productes de temporada, per variar les coccions i provar noves verdures.

En aquesta línia, el president del Gremi de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, Casimir Llorens, ha notat com baixen les vendes quan pugen els preus i també aposta pels productes de temporada (ara és època de maduixots i cítrics). «El de les pomes és un cas molt clar, quan costen més d'un euros el quilo, cauen les vendes», senyala a tall d'exemple.

Segons les dades del Ministeri, també s'ha reduït el consum d'arròs (41,11%) i de llegums (18,41%), tot i ser un producte econòmic que pot substituir la proteïna animal, com recorda Miranda.

Passa el mateix amb el peix. El consum general no ha baixat però sí el d'algunes espècies com el llenguado (un 36,5% menys), el rap (28,9%) o l'orada (27,8%). «Sempre és difícil fer que la gent en mengi més perquè fins i tot congelat és car i no es té el costum», afegeix.

El consum de lluç, però, ha millorat un 20,7%. «Les últimes temporades hem tingut molt bones captures i s'ha pogut reduir el preu», explica el president dels majoristes de peix de Mercabarna, Leandre Serra. Darrerament, hi ha més captures i es poden rebaixar els preus, però «el peixater no sempre pot repercutir-ho», admet.

El consum de plats preparats també s'ha disparat en aquests quatre anys, un 20,9%. «Darrera aquest increment, no hi ha un motiu econòmic», afirma la nutricionista, qui afirma que són més cars que el menjar casolà i contenen més sucres, sals i greixos dels necessaris.

La crisi, però, no afecta tothom de la mateixa manera i alguns no han deixat de prendre alguns productes gourmet, com l'estruç, que s'ha multiplicat per cinc. També s'ha triplicat la compra de pernils ibèrics sencers i la d'espatlleta de pernil s'ha duplicat. En aquests dos darrers casos, el preu mitjà s'ha reduït lleugerament, igual que el de les gambes i els llagostins, el consum dels quals ha augmentat un 16%.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento