La majoria d’empleats no poden conciliar vida laboral i familiar

El 85% dels convenis no inclouen horaris flexibles. L’embaràs i la maternitat són les més cobertes, però no altres com cuidar l’avi.
Només el 14,62% dels 766 convenis col·lectius negociats el 2005 a Catalunya i amb vigència econòmica enguany incorporen la flexibilitat d’horaris perquè els treballadors compaginin vida familiar i laboral. Això no vol dir que incompleixin la llei, ja que tots es remeten a l’Estatut del Treballador, però sí que els empleats ho tenen més difícil per portar aquesta doble vida amb normalitat.La secretària de Polítiques de Dona i Igualtat d’UGT Catalunya, Carme Simarro, ho va atribuir a la manca de conscienciació dels mateixos representants sindicals. També va criticar la «passivitat» de l’administració a l’hora de vetllar per la conciliació.

A més a més, només un 28,5% dels convenis inclou una clàusula contra la discriminació i un 18,5% parla de permís per a la cura de persones grans. L’embaràs i la maternitat són els aspectes més recollits. Tot i això, es queden en el 61,1%. Per avançar, UGT editarà 3.000 guies que repartirà entre els seus representants. Simarro considera que compaginar el treball amb les tasques domèstiques no s’ha de limitar a les dones. Es proposa, entre d’altres, la formació en horari laboral, de torns especials per cobrir llocs de treball en festes o reducció de mitges jornades.

Més fills, menys treball per a elles

A major nombre de fills menors de 15 anys a càrrec, major nombre de dones que abandonen el mercat laboral i més quantitat d’homes que treballen. Segons dades de l’Oficina Europea d’Estadística referides al conjunt d’Espanya, un 61,3% de mares sense fills està ocupada. Però si en tenen dos, la xifra descendeix fins al 49,4%. En el cas dels homes sense descendents, un 76,7% està ocupat, mentre que un 92,7% d’aquells que tenen fills està treballant ara mateix.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento