Tenir feina ja no és una garantia de no ser pobre a Catalunya

  • El 13,7% dels treballadors corren el risc de caure en una situació de pobresa.
  • Cobren poc, tenen grans càrregues familiars o van contraure deutes.
  • Molts són immigrants de més de 45 anys amb una sola feina de baixa qualificació.
Els autors de l'informe, Xavier Riudor i Raquel Gil, en la presentació de l'informe del CTESC.
Els autors de l'informe, Xavier Riudor i Raquel Gil, en la presentació de l'informe del CTESC.
ACN
Els autors de l'informe, Xavier Riudor i Raquel Gil, en la presentació de l'informe del CTESC.

Tenir feina ja no és cap garantia per no convertir-se en pobre. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), que demostra el 13,7% dels treballadors estan en risc perquè cobren massa poc, per les càrregues familiars que suporten o pels deutes contrets en època de bonança.

El risc de pobresa, és a dir, la situació en què un pot acabar entrant en la pobresa, afecta a un de cada tres aturats i tenir feina ja no és "suficient" per eludir-lo, segons ha avisat aquest dilluns el director de l'informe, Xavier Riudor.

El perfil és, sobretot, el d'homes immigrants de més de 45 anys amb una sola ocupació i de qualificació baixa, però també hi ha joves de famílies desestructurades, entre d'altres. Moltes de les persones entrevistades ''no s'haguessin pogut imaginar mai trobar-se en aquesta situació'' arran de la situació socioeconòmica anterior, ha afegit Riudor, qui ha avisat que aquest fenomen s'està generalitzant.

L'informe recull altres dades relacionades amb l'augment de l'atur, que ja arriba al 23'9%. Les llars amb tots els membres sense feina s'han quintuplicat entre el tercer trimestre del 2007 i el tercer trimestre del 2012.

Són precisament aquestes llars les que presenten un major risc. Per exemple, si tenen fills dependents, es dispara fins el 59%, mentre que les llars sense fills i amb membres actius ocupats tenen un risc del 6'9%.

L'informe apunta tres elements que determinen aquest risc: el mercat de treball, l'estructura de la llar i el sistema de protecció social. En aquest sentit, Riudor ha destacat la necessitat de protegir el sistema de benestar social.

Consells per reduir el risc

El CTESC recomana una sèrie de mesures per evitar que la situació de risc de pobresa s'agreugi i sigui cada vegada més gran. Entre elles, destaquen les polítiques actives de formació o la reducció de la burocràcia perquè ningú es quedi sense formació i prestacions econòmiques, així com permetre la simultaneïtat del treball amb la percepció de la prestació de la Renda Mínima d'Inserció.

També avisa que deixar les persones més vulnerables sense recursos cronifica el problema. A més, ''el que no fem avui serà una despesa més gran i més sostinguda en el temps'', ha afegit la consellera del CTESC i autora de l'estudi Raquel Gil, qui va definir la despesa social com a ''inversió''.

Retallades dràstiques del govern espanyol

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat la jornada de debat sobre el risc de pobresa relacionat amb el mercat de treball, i ha situat la lluita contra la pobresa i l'exclusió social com un dels eixos prioritaris del departament que dirigeix.

Tanmateix, ha criticat que des de 2011 i amb la previsió pressupostària d'aquest 2013, les partides destinades a tot tipus de polítiques socials per part del Govern espanyol ha patit una davallada del 91'91% mentre que les necessitats s'han doblat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento