Les altes temperatures retarden la caiguda de les fulles dels arbres

  • Els dies curts i amb menys llum faciliten el canvi de fulla.
  • El fenomen s’està endarrerint aquesta tardor per la falta de fred.
Els plataners del Passeig de Gràcia, ahir, plens de fulles per culpa del retard del fred. (Andreu Adrover)
Els plataners del Passeig de Gràcia, ahir, plens de fulles per culpa del retard del fred. (Andreu Adrover)
Els plataners del Passeig de Gràcia, ahir, plens de fulles per culpa del retard del fred. (Andreu Adrover)

Els arbres de Barcelona estan poblats de fulles, tot i que per l’estació de l’any en què ens trobem haurien d’estar més aviat pelats.

Segons els experts consultats per 20 minutos, aquesta tardor estranya sense fulles al terra és a causa de la calor que encara no ens acaba d’abandonar.

El departament de Parcs i Jardins afirma que la caiguda de les fulles dels arbres "segueix un procés químic que s’activa quan arriba el fred" i, com que encara no han baixat prou les temperatures, la fulla no cau.

Independentment d’això, però, a arbres com el plataner , un dels més representatius del paisatge barceloní, els hi cau el fullatge de manera progressiva, i no de cop.

Dies de menys llum

El departament de conservació del Jardí Botànic de Barcelona creu que cal fer una diferenciació entre arbres caducifolis, com el plataner, i els semicaducifolis, com l’esbarzer .

Mentre que als primers la calor els pot retardar la caiguda, els semicaducifolis poden mantenir la fulla si les condicions són òptimes. Els arbres tenen una sèrie de sensors que fan que caigui o no la fulla.

Un d’ells és el fred i un altre la durada dels dies. Com més curts són, més cau la fulla. Tot i la calor, a la llarga aquesta fulla acabarà caient aviat.

Víctimes de l’estrès hídric

Si la calor provoca que els arbres canvïin de fulla més tard, com pot ser que l’any passat als plataners els comencés a caure la fulla a l’agost, com va detectar l’any passat el lector de 20 minutos Yoan Valls.

Segons el departament de Conservació del Botànic, els arbres tenen un altre sensor que s’activa quan hi ha una manca d’aigua. Segons Conservació, "l’estrès hídric" que pateixen arbres com el plataner en aquesta situació provoca que l’arbre reaccioni a aquest fet deixant caure les fulles.

Amb una pista facilitada pel lector Yoan Valls.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento