ICV governarà Interior i ERC canvia Educació per Cultura

Joan Saura serà el tercer home fort, però no vicepresident. Hi haurà 14 conselleries: 7 pels socialistes, 5 pels republicans i 2 pels ecosocialistes.
Iniciativa serà l’únic membre del tripartit que guanyarà atribucions en el Govern, tot i que no suma més conselleries. De les 14, PSC en tindrà set; ERC, cinc; i ICV, dues. ICV manté dues conselleries: Saura, el número tres del Govern, afegeix a Relacions Institucionals l’àrea d’Interior, i Medi Ambient i Habitatge guanya l’Institut Català del Sòl i Energies Renovables.ERC tindrà Cultura, fins ara gestionada pel PSC, que la intercanvia per Educació i Universitats. La direcció republicana va aprovar ahir, amb un vot en contra, la reedició del tripartit. El Consell Nacional ho refrendarà dissabte. Joan Puigcercós, número 2 d’ERC, aniria a Governació, i Ernest Benach repetiria com a president del Parlament.

Els tres líders es reuniran cada setmana per coordinar les accions i evitar que les conselleries prenguin decisions contraposades. El futur president català, José Montilla, detallarà avui l’estructura del Govern. Volen desplegar l’Estatut, avançar en l’Estat del Benestar, crear ocupació de qualitat i una modernització ecològica.

PSOE: un altre govern era possible

El PSOE no va ocultar que el Govern català podria haver estat diferent, però veu bé que les bases hagin canviat respecte a les de 2003. Unes 200 persones es van concentrar ahir davant la seu d’ERC, convocats per missatges de mòbil per protestar contra el tripartit: «No volem un president no democràtic i espanyol», diu un SMS. Els rectors de les universitats catalanes van exigir la creació d’un departament exclusiu. CiU, que ha advertit ZP que s’oblidi de pactes, va augurar que el tripartit tindrà pitjor relació amb Madrid. ZP manté la porta oberta a CiU.

Mas creu que ERC i PSC han enganyat la gent

El president de CiU seguirà a l’oposició. Artur Mas va qualificar el pacte per reeditar el tripartit com una «maniobra d’ocupació del poder pel poder». Opina que l’aliança es va deixar «lligada i ben lligada» abans de les eleccions.

«El gran perdedor a ulls del poble serà president, després d’uns pactes entre quatre als despatxos», va dir Mas, que ara se sent «decebut i dolgut», però serè. Per Mas, Montilla serà un president feble.

«L’únic que ha jugat net ha estat ICV», es va lamentar. CiU s’ofereix «ara més que mai» per «canalitzar el sentiment» contra el tripartit.

Per a Mas, que el guanyador es quedi a l’oposició reforça el sentiment de «frustració, decepció i fatiga» i «toca la qualitat democràtica».

Artur Mas va dir que encara està esperant resposta  a la proposta «generosa» de govern de coalició feta a PSC i ERC.

Artur Mas serà a l’oposició després de guanyar «al 90% dels municipis», però no dimitirà: «Aguantarem un nou cop», va dir.

Se está debatiendo en... www.20minutos.es

«Que decidan los escaños del voto en blanco»

La reedición del Govern tripartito ha encendido el debate en la web.

Es el Parlament el que elige al president, por lo que es tan legítimo que salga un candidato del partido más votado como fruto de acuerdo entre distintos partidos. Guo.

Me alegro de que CiU se lleve la espalda, pues ha jugado sucio. Se ha encargado de desprestigiar y pisar al adversario con métodos de clase baja. T.

Ganan los que quieren coche oficial a toda costa. Roger.

Hay que cambiar ya las leyes electorales, no es justo para CiU. Cecilio.

No lo veo nada claro. Sólo son ganas de no soltar la poltrona. Tienen los días contados. C.

Estos de ERC que son tan nacionalistas y se juntan con el PSOE. Dan vergüenza. Cat.

Las carcajadas desde el PP deben ser sonoras. V.

Pujol (CiU) pactó con el PP para no perder la bicoca. ¿De qué se quejan ahora? H.

Tendría que decidir el equivalente en escaños del voto en blanco y de la abstención que ha habido. B.

Es lo mejor que podía pasar. Estoy contenta porque puede ser el final de Zapatero. Diana.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento