Els catalans afegeixen nous conreus i plantes a la seva dieta

  • Al planeta hi ha unes 5.000 plantes encara desconegudes a Catalunya.
  • Els consumidors guanyen cada cop més interés per altres fonts energètiques.
  • És el cas del fajol, la quinoa, l'alga i la col xinesa, que s'han posat de moda.
'Shiitake', bolet comestible originari d'Àsia de l'Est.
'Shiitake', bolet comestible originari d'Àsia de l'Est.
WIKIMEDIA
'Shiitake', bolet comestible originari d'Àsia de l'Est.

A la nostra dieta habitual només hi introduïm nou espècies d'aliments d'origen vegetal, entre les quals en destaquen l'arròs o el blat. Ara bé, a la Terra hi ha unes 5.000 plantes oblidades o encara desconegudes a Catalunya que proporcionen fins i tot més energia que les que consumim habitualment. De mica en mica es van introduint als nostres menús algues, tubercles i cereals fins ara de consum minoritari i es comencen a conrear i vendre a casa nostra.

La quinoa és l'exemple que cada cop hi ha més interès per altres fonts energètiques. Aquest fruit sec, tractat com un cereal, és fonamental a països com el Sudan, explica  Carles Benedí, professor de Botànica a la UB.

També el fajol, que en època de penúria es feia servir com a substitut del blat, ara, s'ha recuperat per a fer pa i se'n conrea a la Garrotxa, on s'ha erigit com a símbol de la cuina volcànica.

Els tubercles guanyen espai

En el cas dels tubercles, guanya importància el moniato. Aquest és un producte que a casa nostra mai no ha passat de la celebració de Tots Sants, però que amb la immigració cada cop té més demanda i ja es cultiva com a batata específicament (de color blanquinós, enlloc del taronja a què estem acostumats).

Cultius de 'shiitake'

Un dels vegetals que està costant més d'introduir a la nostra dieta és l'alga. En cultures com l'oriental n'és un aliment bàsic i aquí s'ha comercialitzat, sobretot, com a alga Nori, apunta Benedí.

A l'Urgell, la Fundació Món Rural té constància que s'hi conrea la col xinesa, una variant que agrada, sobretot, als nascuts en aquest país oriental. Han sorgit també cultius de bolets shiitake.

Per què ara hi ha altres espècies vegetals a la nostra dieta? «Perquè s'ha posat de moda», apunta el doctor Enric I. Canela, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la UB, però afegeix que això «va acompanyat d'un major coneixement científic». S'ha estudiat, per exemple, la incidència de malalties a determinades zones i s'ha vinculat a l'alimentació. «Els teus components estan formats pel que menges», adverteix Canela.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento