Els escolars voten més als seus comicis que els pares

Entre un 70 i un 80% participen a les eleccions al Consell Escolar, mentre que a les eleccions catalanes hi ha una abstenció d’entre el 35 i el 45%.
Mentre el fantasma de l’abstenció planeja damunt les eleccions catalanes, els més joves poden presumir d’uns alts índexs de participació als comicis escolars.Més de 90.000 alumnes d’ensenyament secundari estan cridats la setmana del 23 al 30 de novembre a les eleccions al Consell Escolar.

Fomentar la participació

L’abstenció dels més joves en aquests comicis és d’un 20 o 30%, menor que la de les eleccions al Parlament de Catalunya. Des del restabliment de la democràcia, les eleccions catalanes han registrat una abstenció entre el 35% i el 45%. A mesura que es fan grans, els joves voten menys. A l’escola voten entre un 70 i un 80%, mentre que a la universitat, sols un 3%.

Malgrat aquests bons resultats dels escolars, la Secretaria General de Joventut ha engegat una campanya per fomentar encara més la participació. També informarà sobre les funcions d’un delegat al consell escolar a través del repartiment de més de 80.000 tríptics.

Dins de la mateixa campanya, un grup de tècnics del Centre d’Informació i Serveis a l’Estudiant (CISEC) han iniciat cursos pels instituts per assessorar als estudiants i donar a conèixer els diferents mecanismes de participació.

«A molts els preocupa quedar-se sols un cop elegit i que els companys no els facin arribar les seves iniciatives o petions», va explicar Núria Galan, una de les organitzadores dels tallers.

La campanya, amb un pressupost de 80.000 1, està dirigida a tots els centres. De moment encara cap institut s’hi ha adherit.«Fomenta la cultura democràtica dels joves», va afirmar Olivié Bayon, secretari general de Joventut.

El candidat ha de tenir iniciativa

Una trentena de joves de l’Institut Sant Josep de Calassanç de Barcelona van participar ahir en una xerrada sobre les funcions dels consellers escolars. «La persona que es vol presentar a les eleccions ha de tenir alguna cosa a dir, i no fer-ho perquè està de moda», va explicar Núria Ruiz, subdelegada de segon de Batxillerat. «Nosaltres transmetem la informació sobre l’institut als alumnes», va afegir.

5 preguntes sobre...

... l’activitat del Consell Escolar

1 En què consisteix?

És l’òrgan principal del centre on hi participen alumnes, professors, pares, personal administratiu i Ajuntament.

2 Què fa aquest consell?

Controla i pren les decisions més importants que afecten al centre.

3 Com funciona?

El consell acostuma a reunir-se un cop per trimestre i sempre que vulgui el seu president o un terç dels seus membres.

4 Què fa l’alumne elegit?

Participa a les reunions i transmet les propostes i peticions de l’alumnat.

5 Com s’hi pot participar?

Delegat del consell escolar pot ser tothom. Els delegats de classe també es reuneixen periòdicament.

Se está debatiendo en... www.20minutos.es

«¿Cómo se integrarán con normas distintas?»

La propuesta de CiU de crear un carné por puntos por el que los inmigrantes obtendrían más permisos de residencias, ha abierto el debate.

Pues no me parece tan mala idea, pero ampliada al ámbito nacional. Andros.

Me parece bien y que los permisos de residencia y trabajo dependieran de la conducta, la capacidad de integración y la ausencia de delitos. Electrónico.

T’has superat, visca la dreta, ets un fenomen. I després, què? ¿Un carnet per punts per als que volen un crèdit? M.

Cómo se nota que estamos en época de elecciones. Nau.

Me parece vergonzoso que tengan prioridad los que hablen catalán (y lo digo yo que soy catalán y me considero de izquierdas). Aa.

Está claro que algo hay que hacer. Lo que no puede ser es que España sea un absoluto coladero. Josepet.

Cuando quieran trabajar en cualquier otro punto de España, se darán cuenta que una «lengua albornoz» no les sirve para nada. Lea.

¿Cómo se van a integrar si hay normas diferentes para ellos? Leola.

Al menos se les exigiría algo, cosa que ahora no sucede y se les dan ayudas a cambio de nada. Cade.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento