Detenen un ginecòleg per abusar de les pacients

El metge passava consulta a l’ambulatori Rio de Janeiro de Nou Barris. Diverses usuàries han confirmat les acusacions. Podria haver més denúncies.
Diverses pacients del ginecòleg Sami Y., que des de fa tres anys passa consulta al Centre d’Assistència Primària (CAP) Rio de Janeiro, al districte de Nou Barris, han confirmat als Mossos que el doctor abusava d’elles durant les visites. Sami, de 55 anys i nacionalitat espanyola, tot i ser d’origen jordà, va ser detingut dilluns per un presumpte delicte d’abusos sexuals i ahir seguia en dependències policials a l’espera de passar a disposició judicial.La investigació continua oberta per tractar d’esbrinar quantes dones han sigut víctimes dels presumptes abusos. Ahir, les pacients del CAP Rio de Janeiro no s’ho podien creure.

Algunes dones ateses per Yasin asseguraven no haver notat res estrany en el seu comportament, però d’altres pacients del CAP apuntaven que havien sentit comentaris d’usuàries a qui no els agradava el tracte.

Atesa fa pocs dies

Ana López, de 31 anys, va ser atesa per primer cop pel doctor Sami fa només una setmana. Ahir, en conèixer la notícia de la seva detenció va apressar-se cap a l’ambulatori, tot i que el doctor no va fer res fora del normal: «no m’ha agradat gens saber-ho, per això he vingut. Gràcies a Déu que no vaig veure res d’estrany».

La Sílvia, una de les pacients afectades, va comentar: «la primera vegada que em va visitar vaig rebre un tracte especial i, quan em van trucar els Mossos, vaig començar a lligar caps». «Mai no vaig pensar que una cosa així podia passar, mai no t’imagines que un metge pugui fer alguna així», va dir, «no eren mirades, però eren coses més íntimes que no vull explicar, que em vaig sentir molt violenta».

Una altra pacient, que també demanava que no sortís el seu nom, assegurava que una amiga va decidir que Sami ja no la visités més perquè «no li agradava» el tracte.

Setmanes d’investigació

La investigació al doctor Sami Y. va començar arran d’una denúncia presentada per una pacient el passat 16 de setembre. Des d’aleshores i fins la detenció de l’acusat, els Mossos d’Esquadra han interrogat més pacients.

Algunes, principalment joves d’entre 20 i 24 anys, van confirmar que també elles havien sigut víctimes d’abusos sexuals mentre eren ateses a la consulta de l’ambulatori Rio de Janeiro.

La consellera d’Interior, Montserrat Tura, va afirmar que un cas com aquest «mereix una investigació» per aclarir si el ginecòleg ha fet «una actuació més enllà de la professional».

Salut obre un expedient

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha obert «un expedient informatiu per tal d’aclarir els fets ocorreguts», immediatament després d’assabentar-se de la detenció d’un dels seus metges, segons explica l’organisme en un comunicat que ahir va llegir Federico Luque, director del Servei d’Atenció Primària Muntanya a les portes del CAP Rio de Janeiro de Nou Barris. En el seu comunicat, l’ICS destaca que cal respectar «la presumpció d’innocència del professional» de Sami Y., que fa tres anys que treballa al centre. Salut, que com els Mossos d’Esquadra no ha volgut donar més detalls sobre l’afer, s’ha posat a disposició de la policia autonòmica per col·laborar amb els agents en tot el necessari per a la investigació.

«Me visitó, pero no tuve ningún problema». Rosa Aguilar, 29 años. «A mí me atendió este ginecólogo hace seis meses, pero no he tenido ningún problema, a lo mejor porque no le gusté. Yo no noté nada raro cuando me visitó.»

«Mi ginecólogo es una maravilla». Reme Plata, 30 años. «Yo no me visito en este ambulatorio porque tengo un ginecólogo que me recomendó una amiga y es una maravilla. La verdad es que lo que ha pasado es muy fuerte.»

«Atenia una amiga meva». Marta Ferrer, 32 anys. «A mi m’atén una ginecològa. Em sembla que a una amiga meva l’atenia ell, però no va dir que hagués tingut cap problema. A mi no m’ha visitat mai, tot i que havia sentit el seu nom a la consulta.»

«Un ginecólogo tiene que ser respetuoso». Susanna Díez, 33 años. «Me atiende otro ginecólogo del ambulatorio, pero tiene muy mal carácter. Para ser ginecólogo hay que tener más cuidado. Me da igual si es hombre o mujer mientras sea respetuoso.»

Mostrar comentarios

Códigos Descuento