La probabilitat de patir càncer és més alta ara que fa 15 anys

La mortalitat continua estable en els homes i baixa en les dones. A un de cada dos homes i una de cada tres dones els diagnosticaran un càncer durant la seva vida
La meitat dels homes i una de cada tres dones patiran un càncer –primera causa de mortalitat entre els homes i segona entre les dones catalanes– al llarg de la seva vida. Un estudi, que analitza les probabilitats de desenvolupar un tumor maligne mostra que, en comptes de reduir-se, han augmentat un 5% en una dècada.
A partir de les últimes dades disponibles, del període 1998-2001, experts de l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat Rovira i Virgili i el Departament de Salut calculen que el 44% dels homes s’enfrontaran a un càncer, mentre que deu anys abans, en l’interval 1988-1992, la probabilitat era del 39%. En el cas de les dones, la xifra ha passat del 28 al 32%.

Pel que fa als tipus de càncer més freqüents, l’estudi, publicat a la revista Medicina Clínica, recull que 1 de cada 11 homes patiran càncer de pulmó, seguit del colorectal (1 de cada 18) i de cavitat oral i faringe (1 de cada 19). Per la seva banda, una de cada 11 dones s’enfrontaran a un càncer de mama; 1 de cada 17, al colorectal i 1 de cada 52, al del coll uterí.

Mortalitat per càncer

Tot i que hi ha més probabilitat de desenvolupar un càncer, ha millorat la supervivència. La mortalitat s’ha estancat en el cas dels homes i s’ha reduït lleugerament en les dones. L’estudi calcula que dos de cada tres homes i una de cada dues dones, malalts de càncer, no el superaran.

Alerta pel tumor de còlon i recte

El càncer de budell gruixut és el segon més freqüent en tots dos sexes a Catalunya. Se’n desconeixen les causes i es diagnostiquen uns 1.800 casos anuals en homes i 1.500 en dones. L’estudi alerta que la seva incidència «fa evident la necessitat de realitzar intervencions tan de prevenció primària com de detecció precoç, així com a la millora del tractament». A Catalunya es diagnostiquen cada any 25.000 tumors. Entre els més mortífers hi ha el de pulmó en els homes: el 88% no el superen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento