La majoria dels 15.000 apartaments turístics de Barcelona són al·legals

  • La Generalitat obre un termini de tres mesos per regularitzar-los.
  • Amenaça amb multes de fins 90.000 euros els qui no compleixin els requisits, ara unificats. Pagaran la taxa turística.
El balcón de un apartamento en una localidad costera española.
El balcón de un apartamento en una localidad costera española.
ARCHIVO
El balcón de un apartamento en una localidad costera española.

Els apartaments turístics ja fa temps que són una atracció en auge a Barcelona. Ara, la Generalitat ha decidit controlar-ne l’oferta i l’estat dels pisos. Es calcula que a la ciutat n’hi ha almenys 15.000 i, segons estimacions, prop d’un 30% no complirien els requisits legals. El Govern ha canviat la normativa i, si no es regularitzen en un termini de tres mesos, amenacen amb multes.

El relloguer d’habitacions i pisos durant les vacances s’ha convertit en un ingrés extra per a les famílies durant la crisi. De fet, és una pràctica que ve d’antic, però que ara és a l’alça. Segons va confirmar aquest dijous la directora general de Turisme de la Generalitat, Marian Muro, a partir d’ara, els apartaments d’ús turístic hauran d’abonar a la Generalitat la taxa turística "com la resta d’establiments del sector".

El cens de 15.000 pisos turístics a Barcelona surt després d’analitzar les prop de 400 empreses i portals d’Internet que fan d’intermediaris entre els turistes i els arrendadors d’habitatges a Catalunya. A partir de l’anàlisi d’un miler d’aquestes ofertes, Turisme s’ha adonat que només el 30% d’aquests pisos estan regularitzats, és a dir, compleixen amb els requisits.

Pla d’inspecció

I és a partir d’aquesta estimació que la Generalitat està elaborant tot un pla d’inspecció i de control per tal de detectar els apartaments que no compleixen les normatives establertes i, en aquest cas, advertir-los i/o sancionar-los.

Aquest dijous, Muro va indicar que els propietaris d’apartaments turístics tenen un termini de tres mesos per tal de regularitzar-los. En cas que una inspecció detecti que els pisos no compleixen amb la regulació, es procedirà a multar-los per "exercir activitats  turístiques sense les legalitzacions preceptives", una infracció catalogada com a "molt greu".

Un sector desconegut

Amb aquesta crida a la regularització, la Generalitat cerca fer "aflorar, registrar i conèixer una oferta molt important d’aquest tipus de serveis turístics que actualment es desconeix completament". Alhora, s’està creant un pla de control per garantir "un mínim de qualitat" d’aquests immobles.

En tot cas, Turisme aclaria aquest dijous que només s’investigarà els "habitatges que es lloguen reiteradament", és a dir, que s’oferten contínuament a Internet, de forma flagrant. La permuta o l’intercanvi d’habitatges amb d’altres famílies, una pràctica cada cop més estesa, sí que està permesa. Fins ara, només alguns municipis, com és el cas de Barcelona, tenien regulats els pisos destinats al turisme. Ara, la Generalitat vol uniformitzar tots els criteris i posar ordre en una oferta que s’ha estès ràpidament per la xarxa, amb l’anonimat i opacitat que això suposa.

Per tal de regularitzar els pisos turístics, els propietaris han de presentar una comunicació a l’ajuntament del municipi on s’ubica l’allotjament, segons va indicar aquest dijous la directora general de Turisme. Aquells apartaments que es regularitzin i categoritzin passaran a formar part del cercador que ofereix la Generalitat.

Mig milió de places

L’any passat, les pernoctacions en apartaments turístics van superar els 10,9 milions a l’agost, el que suposa un increment del 6% respecte al 2010. Aquestes són dades recollides per l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), sobre la base de l’oferta de 569.396 places registrades l’any 2011 a la ciutat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento