Un terç dels catalans ja té una assegurança mèdica

  • És la segona comunitat amb més sanitat privada i un estudi ho relaciona a la manca d’inversió pública.
  • Tot està llest per a l’aplicació de l’euro per recepta.
Mutua de Terrassa.
Mutua de Terrassa.
EP
Mutua de Terrassa.

El 32,8% dels catalans disposa d’algun tipus d’assegurança mèdica, segons un informe de l’Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS), que situa Catalunya com la segona comunitat autònoma amb major penetració de la sanitat privada, només superada per Madrid, on el 36% dels ciutadans té contractada alguna pòlissa.

L’informe Sanitat privada, aportant valor constata que les zones amb més penetració de les mútues són les que compten amb un menor pressupost sanitari, és a dir, Madrid, Catalunya i Balears.

L’estudi d’IDIS, entitat que agrupa nou companyies asseguradores, posa en relleu el paper del sector privat que, amb una despesa que equival al 2,5% del PIB, contribueix a complementar la inversió pública. De fet, aporta el 33 % dels llits hospitalaris i el 51 % dels hospitals espanyols i, segons l’estudi, "descongestiona" la sanitat pública.

Malgrat el context de retallades en la sanitat pública catalana, l’alt nombre de catalans que tenen una pòlissa no està relacionat amb la conjuntura actual en l’àmbit sanitari, perquè «la crisi afecta unes capes socials que precisament no poden permetre’s la despesa afegida» que suposa una pòlissa,segons va defensar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz.

L’euro per recepta, a punt

Ruiz va avisar que està "tot enllestit" per començar a cobrar l’euro per recepta a partir del 23 de juny malgrat les dificultats tècniques per incloure tres variables: màxim de 62 euros, només per a fàrmacs que costin més d’1,67 euros i els pensionistes n’estaran exempts.

Aplicar al juliol el sistema de repagament del Govern espanyol basat en la cotització serà encara més complex. Un cop la Seguretat Social faciliti les dades dels catalans, "podrem determinar les dificultats que ara ja prevèiem que hi haurà", va indicar el conseller.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento