La Diada estrena nou Estatut i jubila una legislatura convulsa

Les claus:
  • Maragall reivindica el seu sacrifici personal per assolir la millora de l’autogovern.
  • La festivitat ve marcada per les properes eleccions.
La Diada d’avui arriba més carregada que mai de significat polític. Se celebra mentre tots els partits polítics catalans tenen la vista posada en l’1 de novembre.Aquesta serà l’última Diada en què Pasqual Maragall participarà com a president de la Generalitat. Ahir, en el seu missatge institucional, va reivindicar «tots els sacrific personals» que ha fet per una «causa noble»: «la millora de l’autogovern» amb l’aprovació del nou Estatut («una gran victòria») sorgit del «màxim nivell d’entesa».

La setmana passada, Maragall va firmar el decret de dissolució del Parlament i obria la porta, per Tots Sants, a les eleccions més renyides dels darrers anys. Ahir en va fer referència en assegurar que el nou govern «haurà de començar a aplicar el nou Estatut», que és «el millor de mai» i el més «complet» de qualsevol comunitat nacional europea «sense ser estat».

Per arribar a les eleccions, això sí, Catalunya ha aprovat en referèndum un nou Estatut que va desembocar en el trencament del tripartit. La representació institucional a la Diada, per tant, canvia enguany.

La carrera que alhora va acabar i començar el 18 de juny, data en què el poble català va dir «sí» a la seva nova constitució amb una participació inferior al 50%, va estar plena d’entrebancs.

El testament presidencial

En el seu missatge televisat a la ciutadania, Maragall va voler deixar clar quin és el seu testament polític. Va parlar del país modern i pròsper que li «agradaria» veure, que és «més engrescat pel seu futur», «més confiat en les seves possibilitats», «més decidit a entomar els problemes», «més determinat a aconseguir i celebrar victòries», «més compromès amb el treball per la igualtat» i «abocat al conreu dels seus valors».

Reforç de metro i autobusos

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) reforçarà avui el servei de les línies 1 i 4 de Metro per als ciudatans que es vulguin apropar als actes oficials del parc de la Ciutadella. A més, les línies 14, 39, 40, 41, 42, 51, 57, 71, 141 i 157 patiran modificacions dels seus trajectes, ja que el seu recorregut coincideix, total o parcialment, amb actes i manifestacions previstos durant la Diada. Es recomana l’ús del suburbà.

Primera d’Hereu, última de Maragall

El nou alcalde de Barcelona s’estrena en l’acte de la Diada. Jordi Hereu ha iniciat el seu mandat com a nou alcalde amb una atapaïda agenda que serà així, almenys, fins a les eleccions. «M’he de donar a conèixer a la ciutat», afirma sense complexos, mentre l’oposició li critica que no tingui altres prioritats.

Per a Hereu, avui serà una primera oportunitat de sortir de forma destacada a la televisió, ja que participarà per primera vegada en lloc visible als actes de la Diada a la Ciutadella. Al seu costat, el president català Pasqual Maragall que també va portar la vara d’alcalde, s’ho mirarà amb ulls de comiat, ja que presidirà per darrer cop aquesta Diada.

¿Aprofitarà Maragall per aconsellar Hereu? Ho llegirem als llavis.

Actos centrales

La jornada en torno a Ciutadella

Los principales cargos de las instituciones catalanas asistirán este mediodía al Parc de la Ciutadella para celebrar el acto central de la Diada. Después de que el alcalde de Miravet entregue la bandera actuarán Míssia (foto), Carles Santos y Jordi Savall, entre otros. Durante el día, la Ciutadella, el Museu de Geologia, el de Zoologia y el Parlament celebran una jornada de puertas abiertas.

* Passeig dels Til·lers. Durante el día.

Ofrenda floral

Monumento a Rafael Casanova. Tradicional ofrenda floral en torno al monumento de Rafael Casanova por parte de las principales instituciones, partidos políticos y sindicatos de Catalunya, que desfilarán alrededor de este punto neurálgico de la Diada.

* Escultura Rafael Casanova. Ronda Sant Pere, 51. De las 09.00 a las 11.00 horas.

Manifestaciones

Ronda Sant Pere. Manifestación convocada por CC OO en Ronda Sant Pere con Urquinaona hasta el monumento de Rafael Casanova, donde se hará la ofrenda floral.

* Ronda Sant Pere con Urquinaona. (09.30 horas).

Plaça Urquinaona. Manifestación convocada por ERC de Pl. Urquinaona a Pg. de Sant Joan con Trafalgar. La CNT marchará de Urquinaona a Pl. Sant Jaume.

* 17.00 horas.

Misa de la Diada

Sta. Maria del Mar. Eucaristía de la Diada en la parroquia de Santa Maria del Mar, presidida por el arzobispo Martínez Sistach.

* 10.00 horas.

Homenaje

A Salvador Allende. Aprovechando la fecha del 11 de septiembre, se organiza un acto de tributo al ex presidente de Chile. El acto se celebra en el distrito de Horta-Guinardó.

* Plaça Salvador Allende. (11.00 horas).

Conciertos

Festa per la Llibertat. Concierto con las actuaciones de Kumbes del Mambo, Mouss & Hakim y Obrint Pas. Organiza la Comissió Onze de Setembre.

* Arc del Triomf. Pg. Lluís Companys, 1. Gratis.

De la Concordia. Con la Orquesta Filarmònica de Londres y dirección de Ricardo Mutti.

* Auditori. Lepant, 150. De 15 a 100 euros. A las 21.00 horas.

Sant Boi

Ofrenda. Como es tradicional, las autoridades harán la ofrenda floral a la tumba de Rafael Casanova, ubicada en la Iglesia de Sant Baldiri. El Ajuntament recibirá a autoridades y entidades, se izará la senyera y se interpretará el Cant de la Senyera. Para concluir el acto, los castellers de Sant Boi y de Castelldefels levantarán dos pilares.

* Jardins de Can Torrents, 10.00 horas.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento