Els universitaris fan front al 21% del cost dels estudis

  • Si s'apugen les taxes, els estudiants podrien pagar més del que fixa la llei.
  • Catalunya és una de les comunitats on els graus i els màsters són més cars.
Alumnos de la Universitat de Barcelona.
Alumnos de la Universitat de Barcelona.
ARCHIVO
Alumnos de la Universitat de Barcelona.

Els universitaris catalans ja paguen el 21,38% del cost dels estudis, segons un informe de l’Observatori del Sistema Universitari. Per això, creu que el Govern no hauria d’encarir les taxes un 66% com vol fer perquè ja es compleix el decret llei, que preveu que els alumnes assumeixin entre el 15 i el 25%.

L’estudi es basa en estimacions "conservadores", perquè cap eina permet calcular el cost exacte, segons la coordinadora de l’informe, Vera Sacristán, qui va afirmar que quan es desenvolupin aquestes eines es podria comprovar que alguns estudiants paguen més del que diu la llei, el que obriria la porta a reclamacions.

Sacristán va assenyalar que els estudiants només haurien de pagar per la docència, per la qual cosa el Govern no hauria d’incloure la recerca i altres despeses. A més, va alertar que els preus variaran en funció del nombre d’alumnes.

La investigadora va posar com exemple el Regne Unit, on els millors escolars no trien les millors universitats, sinó les més properes a casa seva per compensar l’encariment de les taxes. De fet, és el país de la UE on la universitat és més cara, seguit d’Irlanda, Holanda, Itàlia, Portugal i Espanya.

Dins l’Estat, Catalunya és la comunitat on els graus són més cars, en oscil·lar entre els 900 i els 1.400 euros. Els màsters, que costen entre 1.450 i 1.900, també són dels més cars.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento