1936: ‘El socialisme liberal’

Als anys 1920-30, l’experiència del feixisme italià, la marxa del socialisme soviètic i l’èxit de la producció massiva del fordisme van fer trontollar moltes conviccions.
Al 1930, el polític i teòric italià Carlo Rosselli va publicar fora de la Itàlia de Mussolini, a París, en francès, un llibre amb un títol sorprenent: Socialisme liberal. Ell mateix s’avançava a possibles crítiques explicant que, efectivament, el socialisme, al segle XIX, havia nascut com a alternativa global al caos i la desigualtat generats pel liberalisme.Però, l’experiència de les primers dècades del segle XX el portava a pensar que si el socialisme (la justícia) era l’objectiu, l’única forma d’aconseguir-lo era el liberalisme (la llibertat): «Il liberalismo como metodo, il socialismo como fine». A l’estiu de 1936, Rosselli va anar, com tants altres militants antifeixistes, a Barcelona, i d’allà al front d’Aragó, a lluitar en defensa de les llibertats. El 13 de novembre, va dir, per Ràdio Barcelona: «Oggi qui, domani in Italia».

L’experiència revolucionària catalana, amb col.lectivitzacions, municipalitzacions, cooperatives i petites empreses familiars, enllaçava amb la seva reflexió: estava «a favor -havia escrit el 1930- de diferents tipus d’empreses: formes municipals, cooperativa, sindical, guildes, trusts, formes mixtes,... formes individuals i formes familiars». Malalt, tornà a França, on fou assassinat el juny de 1937 per ordre de Mussolini. El seu llibre fou publicat, a Argentina, a una col.lecció on, entre els vuit primers títols, hi havia obres d’Emili Mira, Manuel Serra i Moret i August Pi i Sunyer. El traductor, D.A. Santillan, conseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya el 1936.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento