Maragall marxa guanyant el darrer pols amb el PSC

El president confirma que les eleccions seran l’1 de novembre i els socialistes acaben acceptant-ho. El Parlament aprova sis lleis en la darrera sessió.
Maragall, ahir, al Parlament, després de l’últim discurs. (Albert Olivé / EFE)
Maragall, ahir, al Parlament, després de l’últim discurs. (Albert Olivé / EFE)
Maragall, ahir, al Parlament, després de l’últim discurs. (Albert Olivé / EFE)
El dia que es recorda els difunts. Davant els dubtes creats pel seu mateix entorn dins el PSC, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va reafirmar ahir que els comicis autònomics se celebraran l’1 de novembre, guanyant així l’últim pols amb l’aparell del seu partit. Ahir li ho va comunicar el Rei Juan Carlos I a Talarn.En el seu comiat, el president va imposar el seu criteri, després d’episodis precendents en què no va poder (no va aconseguir substituir els seus consellers per l’oposició del seu mateix partit).

Ahir, però, Maragall va acomiadar-se assegurant que les eleccions seran en festiu (Tots Sants) i un dimecres. El PSC afirma que no va «pressionar-lo» i només va «suggerir» a Maragall que els comicis fossin dijous. Aplaudit per tots els diputats en peu (menys els de CiU i PPC), i després d’un discurs de 15 minuts, Maragall va qualificar la legislatura de «llarga, intensa i fèrtil». «Ara ve l’important [desenvolupar l’Estatut]», va dir. El president es dedicarà ara a tasques relacionades amb l’Euroregió mediterrània, segons va deixar entreveure.

Segons una enquesta d’Incas feta pública ahir, CiU guanyaria les eleccions amb majoria simple.

Reaccions

Artur Mas (CiU): «Habe-mus datam. És un caprici presidencial i una excen-tricitat més. Cap motiu justifica un dimecres».

Miquel Iceta (PSC): «La convocatòria es fa amb antelació i contrasta amb la feta per Pujol per mòbil, des de l’Aneto [el 1999]».

Joan Ridao (ERC): «Unes elecccions entre setmana poden incentivar la participació».

Josep Piqué (PPC): «És la primera vegada que Maragall exerceix les seves competències sense la trava del PSC».

Joan Saura (ICV): «La data és estranya. Està per veure que fomenti la participació».

Marató de lleis i mesures aprovades

Caixes d’Estalvi: Orienta les seves obres socials. Allarga el mandat del president de quatre a sis anys (màxim, 12 anys).

Medi Ambient: Endureix les multes per abandonar animals i amplia o anul·la les espècies protegides.

Assistència Social: Prestacions econòmiques per protegir els desafavorits, a més de les ofertes per a la Seguretat Social.

Ampliació de la Fira...: Nous crèdits i ampliació.

... i avançament de les eleccions: Màxim, 24 milions d’euros.

Carta Municipal de Barcelona: Adapta els símbols locals.

ITV i control reglamentari de les instal·lacions: Prorroga la concessió fins que no s’aprovi la normativa que les regularà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento