Els alumnes tindran el dret a protegir-se de qualsevol agressió

Les claus:
  • Ho ha aprovat la Generalitat.
  • El director del centre tindrà la competència sancionadora.
  • Els pares podran sol·licitar la revisió dels expedients.

La Generalitat ha decidit reforçar la lluita contra l’assetjament escolar a Catalunya.

El Govern va anunciar ahir la modificació de l’actual decret dels drets i deures de l’alumnat (en vigor des del 1997) per incorporar noves eines, entre les quals el dret de tots els alumnes «"a la protecció contra tota agressió física, emocional o moral".

A més, per reforçar la defensa de les víctimes del bullying , es fixa també "el deure de respectar" els companys.

Mediació escolar

Aquesta norma de convivència afecta als centres educatius no universitaris i té com a principal novetat "la incorporació de la mediació escolar", que, segons el Govern, ha de ser "el procés educatiu per resoldre conflictes" a les escoles catalanes, un cop s’ha detectat un problema.

D’aquesta forma, el mediador actuarà per "corregir conductes inadequades".

La mediació s’aplicarà de forma preventiva o per donar solució a conflictes ja declarats, però també per intentar reconciliar les parts un cop s’hagi sancionat a l’infractor.

El mediador serà imparcial i mantindrà la confidencialitat dels alumnes, que hi recorreran de forma voluntària.

El director serà qui sancioni

Amb la nova normativa s’incorpora també un canvi en el règim sancionador en els centres amb fons públics. Abans, la competència sancionadora requeia en el consell escolar i, ara, s’atorga al director de l’escola.

Tot i això, els pares podran sol·licitar la revisió per part del consell escolar de les decisions que es prenguin en els processos disciplinaris i el claustre de professors haurà de conèixer quina sanció s’ha imposat o com s’ha resolt el conflicte.

Centres infantils més regulats

La Generaltat ha aprovat el decret que regula el primer cicle d’educació infantil, fins a 3 anys.

A partir d’ara, els professionals d’aquest cicle hauran de tenir un títol de mestre especialista en educació infantil o equivalent o tècnic superior en educació infantil.

El nou decret també incrementa el nombre de professionals a les llars d’infants, de forma que es redueixi la ràtio d’alumnes per educador.

S’estableix igualment una superfície mínima de dos metres quadrats per infant a totes les sales.

Els centres que no disposin d’aquestes mides tindran un període per adaptar-se o bé es veuran obligats a admetre menys infants.

La nova llei també limita el nombre de nens per grup. Menors d’un any: 8 infants; d’un a dos anys: 13 infants; i de dos a tres anys: un màxim de vint infants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento