Més queixes per multes i sorolls

  • La Síndica de Greuges de Barcelona ha rebut el darrer any 1.776 reclamacions, un 17% més.
  • Els barcelonins denuncien més. En l'ámbit de trànsit i TMB s'han disparat fins un 57%.
Un mosso i un urbà, patrullant plegats pels carrers de Barcelona aquest estiu.
Un mosso i un urbà, patrullant plegats pels carrers de Barcelona aquest estiu.
Álex Palau / Ajuntament de Barcelona
Un mosso i un urbà, patrullant plegats pels carrers de Barcelona aquest estiu.

Les queixes dels barcelonins van a més i tenen en la circulació, el transport públic i la vulneració dels drets socials, els principals focus, segons l’informe de la Síndica de Greuges de Barcelona corresponent a l’any 2011 i presentat aquest dimecres. Així, en tot l’any passat l’oficina de la defensora, Maria Assumpció Vilà, va rebre 1.776 reclamacions, un 17,38% més que al 2010, quan en va percebre 1.513.

Vilà va considerar que l’increment es correspon amb les carències en les polítiques socials. I va aventurar que el pitjor està per arribar. "La crisi real en fets concrets arribarà aquest any, i el que ve", va afirmar.

Les principals queixes

Circulació i transport. És l’àmbit en què es van posar més reclamacions (215), un 57% més que al 2010. La meitat van ser per multes de trànsit o de transport públic. Vilà va suggerir a l’Ajuntament que millori els protocols quan notifiqui les sancions i que, en alguns casos, es pugui substituir el pagament per treballs per a la comunitat o classes de seguretat viària. En 18 casos, el triple que a 2010, es referien a penalitzacions en campanyes de frau de TMB i amb les que no es va informar del 50% de descompte si es pagava al moment la multa.

Drets socials. Es van interposar 171 denúncies, relacionades amb els serveis socials (103) i amb l’allotjament i l’habitatge digne (68). Són un 23% més que al 2010. La majoria estan relacionades amb les retallades, segons la Síndica, que va recomanar al consistori que posi en marxa promocions de lloguer assequible per als més necessitats i que s’anticipi al desnonament de famílies sense recursos.

Soroll. De les 104 queixes, la meitat es referien a la contaminació acústica. Bona part estaven relacionades amb els sorolls ocasionats a l’entrada i la sortida de locals d’oci nocturn, a l’incivisme i al consum d’alcohol al carrer. Algunes places de Gràcia i del Poblenou repetien com les zones que pateixen més aquesta situació.

Seguretat ciutadana i Guàrdia Urbana. Es van inscriure 60 queixes relacionades amb la Guàrdia Urbana, un 53,8% més que el 2010. Si bé llavors els ciutadans demanaven més agents al carrer, enguany denuncien la manca d’actuació efectiva davant conductes incíviques i el comportament d’agents de paisà que no vetllen pel compliment de les normes.

Neteja. Les 21 reclamacions en aquest aspecte feien referència a la recollida nocturna. Unes altres set queixes eren per la presència de caques de gossos a parcs i voreres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento