Maragall plega perquè ja ha complert

El president anuncia que dissoldrà el Parlament a finals d’agost. La pressió del seu propi partit ha pesat en la decisió. Diu que dóna pas a «una nova gent», en referència a José Montilla.
Pasqual Maragall va anunciar ahir que renuncia a tornar-se a presentar com a presidenciable de la Generalitat i dóna pas a una «nova gent», en clara referència al primer secretari del PSC, José Montilla. Maragall va dir que «a finals d’agost» dissoldrà el Parlament i les eleccions podrien fer-se el 22 d’octubre.El president va argumentar la seva decisió perquè ha complert amb els objectius personals i polítics que s’havia fixat l’any 1998 quan va anunciar que es presentaria com a candidat. En el rerafons, però, hi ha la pressió del seu propi partit perquè renunciés a la reelecció.

Les diverses crisis del tripartit, el seu posterior fracàs i l’enfrontament amb el govern del PSOE, han fet perdre la confiança dels socialistes en Maragall. Fins i tot, han provocat l’acostament a CiU com a soci polític estable, però aquest escenari es feia  impossible amb Maragall al front. D’aquí ve que hagués estat el mateix president qui desvetllés que els convergents havien posat la condició de defenestrar Maragall a canvi de pactar l’Estatut.

Montilla, l’home cridat a substituir-lo, va elogiar-lo assegurant que el PSC vol que continuï com a president del partit.

L’anunci de Maragall es produïa just un dia abans de la reunió que mantindrà avui a la Moncloa amb José Luis Rodríguez Zapatero per evitar abonar els qui creuen que actua a dictat del PSOE.

«És una decisió madurada de fa temps»

El president diu que plega per deixar pas a la nova generació. Passen 24 minuts sobre l’hora prevista quan el president apareix a la Sala Torres García. Vestit de blau fosc i amb l’aparença tranquil·la, calla així els insistents rumors que van impregnar la campanya del referèndum i anuncia que no serà candidat a la Generalitat.

La de plegar és «una decisió madurada des de fa temps» però que «no era el moment de dir-ho ara», va assegurar amb un to molt serè, invariable al llarg dels vuit minuts de discurs.

Maragall va justificar el pas a la reserva amb la tranquil·litat de la feina feta  i la necessitat d’una renovació generacional.

En la primera part, la del balanç de la seva gestió personal, Maragall no va amagar la seva satisfacció per haver «complert» els quatre compromisos adquirits el 25 de juny del 1998.

Aquell dia es va posar com a horitzó «fer possible l’alternança política» a la Generalitat per  posteriorment millorar l’autogovern, prioritzar les polítiques socials i ajudar a «aprofundir l’Espanya de les autonomies i l’Espanya federal».

Vuit anys després, Maragall considera que  «ara és hora de donar pas a nous equips, persones i lideratges» per aplicar el nou Estatut.

A la nova generació va demanar expressament que «sàpiga apartar el país de la política irritada» i continuï el camí iniciat per un govern que ha sabut estar «més a prop de la gent».

PSC. Estatut.

José Montilla destacó que Maragall ha resuelto el objetivo de país de aprobar el texto estatutario. Según Iceta, será «el president del Estatut».

CIU. Hoja de servicios.

Artur Mas pidió a Maragall que hasta que se convoquen las elecciones mantenga una posición neutral. Duran Lleida destacó su «notable hoja de servicios».

ERC. Oportunidad.

Carod Rovira cree que abre un «escenario magnífico» para que ERC encabece el catalanismo de izquierdas. Joan Ridao ve la retirada como consecuencia del pacto Mas-Zapatero.

PPC. Presidente débil.

Francesc Vendrell destacó la «debilidad» del president, y Josep Piqué opinó que su marcha responde a las «presiones de Zapatero», un compromiso adquirido con CiU.

ICV. Sabia decisión.

Jordi Guillot tildó la decisión de Maragall de «sabia». Joan Boada dijo era «necesario» conocer la opción del actual presidente para «no contaminar» la gestión política hasta las elecciones catalanas.

PSOE-PP. Gesto noble.

José Blanco (PSOE) dijo que el gesto de Maragall le «ennoblece». Eduardo Zaplana (PP) acusó a Zapatero de «cargarse a Maragall».

Gobierno Vasco. Respeto cordial.

Miren Azkárate, portavoz del gobierno vasco, expresó ayer el «respeto y reconocimiento» hacia el president Maragall al no optar a la reelección.

El president revela el seu secret a un nen de 12 anys

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va confirmar ahir personalment la seva renúncia a repetir com a cap de llista del PSC, contestant a la pregunta d’un nen de 12 anys. En un col·loqui amb alumnes del Col·legi Mar Nostrum del barri barceloní d’Horta, Maragall va respondre amb un breu «no» la qüestió d’en Sergi, un estudiant de sisè de primària, de si tornaria a presentar-se. Abans de comparèixer davant els mitjans de comunicació per explicar la seva retirada, el president va jugar durant uns minuts amb els nens a bàsquet. Els estudiants van aprofitar per demanar-li un gimnàs per l’escola.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento