Un immigrant de cada tres ha patit actituds i insults discriminatoris

Las claves:
  • Tanto de los autóctonos como de otros inmigrantes.
  • Lo que más les preocupa es el paro.
  • Conservan sus costumbres. 

Un 35% dels immigrants declara haver-se sentit discriminat, sobretot amb agressions verbals i, en menor mesura, amb un comportament despectiu.

El 84,4% està molt o bastant satisfet i la majoria pensa quedar-se a Catalunya per sempre.

Ho diu el Sondeig a la Immigració de l’Institut Català d’Estadística (l'estudi , en pdf), elaborat entre el col·lectiu de nouvinguts del Marroc, la Xina, Romania i l’Equador.

Els marroquins són el col·lectiu que més discriminat se sent (38%).

Per part de tots

Aquesta discriminació procedeix per igual de la població autòctona i dels mateixos immigrants. L’excepció són els xinesos: un 74,2% acusa a nouvinguts de nacionalitats diferents a la seva.

"Hem constatat que aquesta discriminació, que és preocupant, no es fa tant a la feina com per desconeguts al carrer", va revelar ahir el director del Centre d’Estudis d’Opinió, Gabriel Colomé.

Peculiaritats

Problemes: Atur, precarietat laboral i habitatge.

Conserven els costums: Quatre de cada cinc els segueixen; pensen que no és incompatible amb les tradicions catalanes. Un 61,5% dels marroquins va amb freqüència a oficis religiosos.

Poc català: Amb la família parlen l’idioma propi. Amb els amics o a la feina predomina el castellà. El 64% dels xinesos no entén el català i l’11% no comprèn l’espanyol.

Perfil: Un home de 33 anys que treballa i viu a Barcelona. Només l’Equador té més dones que homes. Els marroquins són els menys formats, vénen sols i es relacionen amb amics. Els xinesos són els menys integrats a la societat.

Política: Interès escàs en la política. Confien en la democràcia com a sistema polític. Amb matissos, rebutgen la prostitució, l’homosexualitat i el divorci.Encara conserven certes actituds discriminatòries cap a les dones.

Aules d’acollida a 115 centres més

Un total de 115 centres s’afegiran a la xarxa de col·legis amb aules d’acollida durant el proper curs 2006-07.

En total, hi haurà 1.051 aules destinades a atendre les necessitats lingüístiques, emocionals i curriculars dels alumnes immigrants a Catalunya.

A la ciutat de Barcelona n’hi haurà 11 més; al Baix Llobregat, 8, i al Vallès Occidental, 15. Per obrir una aula d’acollida cal que el centre hagi rebut 9 alumnes immigrants en els darrers 2 anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento