Pla per frenar l'augment del racisme i de tòpics falsos sobre l'immigrant a Catalunya

  • La crisi i l'increment del nombre d'aturats fa créixer els actes racistes.
  • La Generalitat, l'Ajuntament i la Diputació signen un conveni per lluitar conjuntament contra la xenofòbia.
Còmics didàctics.
Còmics didàctics.
Ajuntament de Barcelona.
Còmics didàctics.

La immigració és el tercer principal problema per als catalans, només per darrera de l’atur i l’economia, i prop del 73% creu que els nouvinguts reben molta atenció per part de les administracions, segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió.

Aquesta mala imatge es tradueix en un augment de les denúncies rebudes per SOS Racisme l’any passat. "Ja vam dir el 2010 que estaven augmentant, però més que l’increment ens preocupa que els casos ara són més greus", va explicar aquest dimarts a 20 minutos la portaveu de l’entitat, Jose Peñín, qui va recordar que ni el racisme ni la xenofòbia són fenòmens nous.

En la seva opinió, "com més repeteixes un estereotip, la gent se’l creu i l’usa per justificar actes racistes, i amb la situació actual la gent és més vulnerable" davant discursos xenòfobs. De fet, Peñín entén que "els tòpics i els estereotips són la base del racisme social".

Aliança institucional

És per això que aquest dimarts l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya van signar un conveni per combatre conjuntament les percepcions distorsionades sobre comportaments i actituds dels immigrants.

Des de SOS Racisme es valora "molt positivament que les administracions públiques se sumin a la lluita contra el racisme", però Peñín va destacar la necessitat de combatre la xenofòbia dins mateix de les institucions, ja que poden aprovar lleis discriminatòries i les declaracions dels alts càrrecs tenen un gran ressò mediàtic.

En el marc del conveni, l’Ajuntament de Barcelona es va comprometre a reservar places per a veïns d’altres municipis, tant de la resta de la demarcació com de Catalunya, en els 12 cursos que enguany impartirà la Xarxa BCN Antirumors.

Des de la seva creació, el 2010, la Xarxa, integrada per més de 240 entitats i també per ciutadans a títol individual, ja ha format 436 agents antirumors, als qui dota de recursos necessaris per combatre la xenofòbia. Enguany preveu formar-ne 350 més, així com publicar nous materials divulgatius per contrarestar les percepcions infundades.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento