Els catalans aproven la taxa turística, però no el copagament sanitari

  • S'oposen a pagar més per fàrmacs, visites mèdiques o la justícia.
  • Però veuen bé cobrar als visitants perquè utilitzen serveis públics.

La majoria de catalans són partidaris d’implantar la taxa turística, però molts es mostren contraris al copagament sanitari i judicial, segons revela l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

Concretament, el 53,3% dels enquestats veu amb bons ulls que els turistes paguin una taxa per allotjar-se a Catalunya i utilitzar els serveis públics. En canvi, el 48,8% no veu bé la introducció del tiquet moderador per a receptes de medicaments –que entrarà en vigor al maig– i per a les visites mèdiques, ni tampoc les taxes a l’administració de la justícia com a efecte dissuasiu.

L’enquesta es va elaborar al novembre, quan el president Artur Mas va anunciar la creació de taxes per incrementar els ingressos. Els resultats arriben una setmana abans que el Parlament voti els comptes. Justícia va puntualitzar ahir que les demandes judicials inferiors a 3.000 euros estaran exemptes de les taxes.

Els bombers, els millors

El CEO també va preguntar sobre diferents polítiques de conselleries com la d’Ensenyament, que recuperarà els exàmens de setembre a Secundària, que van desaparèixer als anys 90. El 78,3% creu que això pot ser positiu. D’altra banda, el 53,1% es va mostrar contrari a les retallades en cultura. En canvi, el 64,8% considera que el traspàs dels aeroports a la Generalitat aportaria beneficis al territori.

Els treballadors públics més valorats són els bombers (amb una nota de 8,47), personal sanitari (7,83) i docents (7,44), mentre que a la cua hi ha funcionaris (5,79) i personal d’oficines judicials (4,91).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento