«Votar ‘no’ és fer dolça la derrota del PP»

Joan Saura president d’Iniciativa per Catalunya Verds - esquerra unida i alternativa (ICV-euia).
.
.
Efe
.
Algú podria dir que és l’Estatut dels conformistes?

En absolut. És l’Estatut dels inconformistes. Hi ha una música a Catalunya de devaluació de l’Estatut que a mi em costa posar lletra. L’Estatut no està devaluat. Si m’haguessin dit fa un any que tindríem això, no m’ho hagués cregut.

Ho diu Alfonso Guerra, poc sospitós de ser catalanista.

Guerra havia de justificar el seu sí. Però ni en drets, ni en la majoria de competències, ni en la relació bilateral amb l’Estat s’ha devaluat.

L’Agència Tributària resultant no és la mateixa que la pactada al Parlament.

Si la devaluació és que enlloc de tenir-ho tot al 19 de juny... Quan vam plantejar l’Agència catalana semblava que el món s’ensorrés. I ara hem aconseguit que en un any hi hagi una agència catalana i en dos, un consorci que s’ha de definir amb l’Estat.

Quants diners de més suposarà per a Catalunya?

No es pot fer cap càlcul. Es fixen principis que donen lloc a un millor finançament, principis de solidaritat que en una segona fase es poden negociar. S’incrementa la participació en IRPF i impost de societats, cosa que no feia l’Estatut del 30 de setembre.

Mas i Zapatero han millorat l’Estatut?

L’entrevista Mas-Zapatero es va produir quan només quedaven pendents el tema de la nació i els serrells del finançament. Mas volia una foto per votar que sí.

Tem que els dos pactessin un govern PSC-CiU?

No sé si hi haurà un pacte PSC-CiU, que jo crec que seria molt dolent per a Catalunya. Ningú es planteja a Espanya un pacte PP i PSOE. La nostra és una aposta de majoria d’esquerres.

Amb Esquerra també?

Sí. Si només fossim els partidets, sense la gent, potser li contestaria una altra cosa. Però necessito i vull tenir una majoria social àmplia que enforteixi l’acció de govern.

El referèndum tindrà un vot de càstig per al tripartit?

Per què no pot haver un vot de premi?

No ha acabat la legislatura i ha estat en crisi permanent.

Paradoxalment hem aconseguit reformar l’Estatut, que CiU no es va plantejar mai. A hores d’ara el no ja està derrotat políticament i no té cap possibilitat. La gent que vol més autogovern n’és conscient i per tant votar no és fer dolça la derrota del PP.

Tres raons per votar sí.

Millora el benestar dels catalans; dóna a Catalunya poders polítics en immigració, Renfe o inspecció de treball i és el primer cop que es reconeixen drets històrics i a Catalunya com a nació i s’equipara català i castellà.

Bio

Nascut a Barcelona el 1950 però vinculat als moviments socials i polítics de L’Hospitalet. És el líder de la formació ecosocialista en substitució de l’històric Rafael Ribó. En el govern de Maragall és conseller de Relacions Institucionals i Participació, responsable de les campanyes de l’Estatut.

La crisi

Entén l’expulsió d’ERC del Govern?

No hi estàvem d’acord. El no portava a eleccions anticipades immediates, però no calia cessar els consellers.

No culpabilitza ERC?

El què fa entrar en crisi és el seu no. Si tothom hagués fet com ICV, no hi hauria eleccions anticipades ni la sensació de tan soroll. Sabíem que per fer polítiques socials i medioambientals avançades i aguantar l’enfrontament   amb grups de poder calia estabilitat política.

Qui és la víctima de la fi del tripartit?

Els progressistes que van posar il·lusions en el govern i ara poden estar frustrats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento