Malalts al passadís d'urgències

  • Pacients, familiars i personal médic denuncien hores d'espera a la llitera sense ni tan sols tenir un box disponible.
  • Alerten que la situació ha empitjorat els darrers mesos i que anirà a més.
Sala de espera de un servicio de Urgencias.
Sala de espera de un servicio de Urgencias.
ARCHIVO
Sala de espera de un servicio de Urgencias.

Els pacients arriben a passar dies sencers estirats en una llitera enmig dels passadissos dels serveis d’urgències. Aquestes llargues esperes no són una situació nova, però, amb les retallades s’han agreujat, amb l’evident perjudici que això suposa per als pacients i per als seus familiars, a banda del personal sanitari que no pot treballar en unes condicions òptimes.

D’aquesta forma ho han indicat a 20 minutos afectats per aquesta situació i els metges, que han comprovat com els darrers mesos les esperes a Urgències no només s’han incrementat, sinó que, a més, els hospitals no tenen prou llits ni personal per fer-se càrrec dels pacients.

"Les lliteres s’amunteguen als passadissos i la situació es fa molt i molt pesada per als malalts... i evidentment per als qui els acompanyem", exposava el Carlos a la porta d’Urgències de l’Hospital de la Vall d’Hebron, on hi ha ingressat un familiar seu. "Per desgràcia, hem hagut de venir vàries vegades, i a l’estiu la situació no era tan greu", aclaria, "ara hem hagut d’esperar més, es noten les retallades". Les esperes per aconseguir un llit a planta no són una novetat, els pacients han d’estar-se al box d’urgències unes hores i, també, dies. Però darrerament, fins i tot accedir a un d’aquests espais provisionals també s’ha convertit en una missió lenta i difícil per als malalts.

Pitjor ara que abans

"És una situació cíclica que s’ha agreujat pel tancament de plantes d’hospital i la reducció de personal", aclarien fonts del sindicat Metges de Catalunya. "Abans els llits de planta drenaven les urgències, però ara els pacients es queden més temps als passadissos i a boxes", detallaven les mateixes fonts.

Juan Antonio Vázquez, de la divisió de Sanitat de CCOO, fa constar també que "les urgències estan col·lapsades" i que hi ha sales tancades i menys personal mèdic, amb la qual cosa es produeix aquest amuntegament de pacients en lliteres als passadissos. "Això suposa un perjudici per a la qualitat de l’atenció i, alhora, viola la intimitat de qualsevol persona", concretava Vázquez, que ha constatat com són diversos els centres mèdics de Barcelona que estan patint aquesta situació d’ofegament.

Centres hospitalaris amb tant de renom i envergadura com l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Pau o l’Hospital del Mar tenen les urgències saturades, això sí, depenent de l’època de l’any, fins i tot del dia o de la franja horària, adverteixen els professionals sanitaris consultats. Aquest és un fenomen que no només es restringeix a Barcelona ciutat, ja que centres com ara l’Hospital de Terrassa o el Parc Taulí de Sabadell també tenen les urgències massificades.

I la situació es preveu que empitjori. Si bé a l’estiu Catalunya es va lliurar d’una onada de calor i de l’increment d’ingressos que això suposa, en les properes setmanes s’espera que finalment arribi la grip, que s’ha retardat. Els darrers dies ha incrementat ja l’afluència a Urgències.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento