Aturat el metro de la Zona Franca, Sabadell i Terrassa

  • El nou tram de la Línia 9 i la prolongació de Ferrocarrils al Vallès queden ajornats pels deutes de la Generalitat.
  • El ramal a l'aeroport segueix endavant.
Una estación del Metro de Barcelona.
Una estación del Metro de Barcelona.
ARCHIVO
Una estación del Metro de Barcelona.

Les obres de la Línia 9 del Metro s’alentiran encara més aquest any a causa dels deutes que arrossega el Departament de Territori i Sostenibilitat i que també obligaran a ajornar la prolongació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya entre Sabadell i Terrassa.

El pressupost del 2012 serà de 1.536 milions d’euros –200 més que el 2011–però el 40% es destinarà a pagar el deute. "Creixem, però ho fem únicament per afrontar els deutes generats" per sistemes de pagament diferit, com el mètode alemany o el peatge a l’ombra, va explicar aquest dimecres el conseller Lluís Recoder al Parlament.

Una mostra de la "perillositat" d’aquests sistemes és la Línia 9, que Recoder va definir com "la llosa més gran" que pesa sobre Territori i Sostenibilitat, ja que, si bé l’obra té un cost de 6.927 milions, els diferents mètodes de finançament diferit han elevat la xifra fins als 16.000 milions, dels quals només s’han pagat 2.300. La Generalita ja va paralitzar les obres al tram central, entre La Sagrera i Collblanc, per tal de centrar-se en els ramals de l’Aeroport i la Zona Franca.

No obstant això, Recoder va anunciar aquest dimecres que, si bé es manté el calendari previst per arribar a la T-1 –el 2014–, el ramal de la Zona Franca només funcionarà com a túnel de servei. A més, la resta anirà avançant "a mida que es trobi finançament", va afegir. Recoder també va anunciar la suspensió temporal del perllongament dels FGC a Sabadell i Terrassa, perquè l’obra acumula un deute de 292 milions que s’han de sumar als 400 milions dels treballs que resten per executar.

Retard "inadmissible"

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el de Terrassa, Pere Navarro, van considerar com "inacceptable" i "inadmissible" que s’aturin temporalment les obres d’FGC, perquè el conseller, segons els alcaldes, s’havia compromès a complir amb el calendari.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento