El Govern retocarà a la baixa taxes per poder aprovar els pressupostos

  • Economia introduirà "modulacions" en la turística i la farmacèutica.
  • Milers de funcionaris protesten fins al Parlament.
Andreu Mas-Colell, conseller de Economía y Conocimiento.
Andreu Mas-Colell, conseller de Economía y Conocimiento.
EP
Andreu Mas-Colell, conseller de Economía y Conocimiento.

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va admetre aquest dimecres que perquè el Govern pugui aprovar el pressupost del 2012, presumiblement amb el suport del PPC, caldrà aplicar "modulacions" a la baixa a la taxa turística i al tiquet moderador dels medicaments, en aquest últim cas, segurament, en funció de la condició social i econòmica de l’usuari i si és o no malalt crònic. Aquesta va ser una de les conclusions del debat de les esmenes als comptes celebrat ahir al Parlament, el dia en què milers de funcionaris van manifestar-se a Barcelona fins a les portes de la Cambra en contra de les retallades.

Mas-Colell va explicar que, si es modifiquen aquestes taxes, els ingressos no variaran gaire, ja que són "categories relativament petites" i, en el cas dels medicaments, el fet de fer pagar un euro per recepta "no té intenció recaptatòria, sinó d’estalvi" en fàrmacs. El PPC no va esmenar els pressupostos i va permetre que segueixin el tràmit parlamentari, però exigeix matisar les taxes turística i farmacèutica, a més de la de la Justícia, per exemple, perquè no s’hagi de pagar per a l’execució d’una sentència favorable.

Gestos polítics

Els populars van pressionar el president de la Generalitat, Artur Mas, perquè volen ser el soci estable del Govern, però el cap de l’Executiu prefereix "la geometria variable" i es va negar a renunciar a acords amb altres, com ERC. Tot i així, la Generalitat va fer un gest vers el Govern espanyol, en mans del PP, i va decidir ajornar la presentació de la demanda per exigir a l’Estat el pagament dels 759 milions d’euros de l’Estatut que li reclama.

El conseller d’Economia va defensar els comptes de la Generalitat com un exercici "de responsabilitat i prudència" en un context de dificultats econòmiques. "Jo demano a tots els grups parlamentaris que es facin la pregunta següent: si estiguessin en la situació de presentar-los, i donada la realitat de la nostra crisi i la crisi internacional, podrien permetre’s presentar-ne uns de significativament diferents?" –va plantejar Mas-Colell– "Si la resposta és que no, aleshores els demano també que hi votin favorablement o que s’abstinguin". En aquest cas, només el PP, CiU i Democràcia Catalana van donar suport als comptes, mentre que la resta de partits van carregar amb duresa i gairebé en bloc contra les retallades del Govern, que consideren un atac a l’estat del Benestar.

Mas-Colell, en canvi, va defensar que aquests ajustos el que pretenen és precisament el contrari: garantir la sostenibilitat dels serveis públics.

Funcionaris al carrer

No pensen igual els milers de funcionaris que aquest dimecres van manifestar-se a Barcelona –30.000 segons els sindicats i 11.000 segons la policia– contra les retallades laborals incloses en els pressupostos. La marxa volia ser el preludi de la gran mobilització que preparen sindicats i entitats socials per al dia 28. No a les retallades, salvem els serveis públics va ser el lema de la manifestació, que va finalitzar al Parlament.

Al llarg del recorregut van fer sonar sirenes i van cridar consignes. Hi havia metges i infermeres, bombers, mossos, personal de Justícia, administratius i mestres, entre d’altres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento