La supressió de registres d’unions civils fa perillar drets de parelles de fet

  • La manca de certificats dificulta l’obtenció, entre d’altres, de la pensió de viduïtat.
  • Barcelona i Montcada els eliminaran enguany.
Una pareja de dos hombres gays, en una imagen de archivo.
Una pareja de dos hombres gays, en una imagen de archivo.
Roberto Escobar / EFE
Una pareja de dos hombres gays, en una imagen de archivo.

La supressió dels registres d’unions civils fa perillar drets d’heterosexuals, de gais i de lesbianes. Aquests últims, a més, veuen perillar la llei de matrimonis homosexuals.

El registre de parelles de fet de Montcada i Reixac desapareixerà aquest any, perquè el consistori entén que "ja no és necessari", ja que el llibre segon del Codi Civil català ja les regula. La mateixa sort correrà el de Barcelona i els d’altres municipis –no tots en tenen, per bé que les parelles només es puguin inscriure a la població on estan empadronats–.

De fet, el consistori barceloní ja ha iniciat els tràmits per a la seva supressió, que podria ser efectiva a principis d’enguany. Fonts municipals van explicar a 20 minutos que el registre és "al·legal", ja que la "legislació actual ha superat molt àmpliament la seva vigència". La modificació del Codi Civil, en vigor des del 2010, reconeix les unions civils quan la parella acredita dos anys de convivència, fills en comú o presenta un acta notarial, independentment de l’orientació sexual dels components.

El perill dels drets

El problema que genera la supressió dels registres d’unions civils és la pèrdua de drets, ja que l’Estat exigeix el registre per concedir el permís de residència per a la parella o la pensió de viduïtat, encara que els drets successoris estiguin reconeguts al Codi Civil. Ajuntaments com el de Montcada o el de Barcelona justifiquen la supressió dels registres per evitar duplicitats. No obstant això, "no s’ha creat cap registre català i no s’ha previst", va assegurar Ricard de la Rosa, assessor jurídic de la Coordinadora Gai-Lesbiana.

A més, les actes notarials tampoc serveixen, i aquestes creen una "inseguretat brutal" i donen peu al frau, perquè no es comuniquen a cap registre comú, va afegir De la Rosa. La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona i l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) van presentar un escrit d’al·legacions, perquè la supressió va en contra de la voluntat dels legisladors catalans, que volen emparar noves formes familiars.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento