S’estrenen les noves T-10 antifrau

  • Els títols de transport incorporen l’holograma que els fa més difícils de falsejar.
  • La Generalitat alerta que ha augmentat el frau i l’ATM adverteix que cada vegada es perfecciona més la tècnica.
Comparativa de tergetes T-10.
Comparativa de tergetes T-10.
R.B.
Comparativa de tergetes T-10.

Les targetes de metro i bus de Barcelona ja incorporen l’holograma que les fa més difícils de falsificar. El frau ha augmentat darrerament. Per aquest motiu, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha decidit implantar una banda que en fa gairebé impossible la suplantació. Aquest és el primer pas per personalitzar cada vegada més les targetes que acabaran incorporant un xip, com a d’altres capitals europees.

"Els títols integrats incorporaran un holograma per dificultar la falsificació i manipulació, que han anat incrementant", va anunciar tot just dilluns passat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. Dit i fet, aquesta mateixa setmana les màquines de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja expedien la nova targeta, gairebé igual en tot, però que ja incorpora la banda refractant de l’holograma.

Tot i que els operadors de transport públic no han facilitat les dades de les falsificacions detectades, indiquen que darrerament n’apareixen més i que estan més ben fetes, fenomen que també s’ha detectat a Madrid. Així ho indicaven fonts de l’ATM, que incidien en què, amb l’holograma, "s’apuja el grau de dificultat" per falsejar els títols.

Evolució del frau

Des de Ferrocarrils de la Generalitat, però, es minimitza el volum de títols falsificats a casos aïllats. El frau de tot tipus s’ha reduït considerablement des de la instal·lació d’un sistema de validació a la sortida de les estacions i s’ha passat d’un índex del 4,42% al 2004 a un 0,2% actualment, a les línies metropolitanes (Llobregat-Anoia i Barcelona-Vallès). Els operadors del transport públic són els qui han demanat que s’implanti un holograma per tal de dificultar el frau, davant la proliferació de falsificacions. La voluntat és arribar a implantar també un xip, tal com succeeix a d’altres ciutats i països. Això blindaria encara més el títol.

En cas que els revisors sorprenguin un passatger amb un bitllet fals, han de notificar-ho als Mossos d’Esquadra, que procedeixen a denunciar-los per haver falsificat un document o, fins i tot, per estafa, amb penes que poden arribar a presó. En cas de viatjar sense bitllet, només es multa al passatger. El 2012 la sanció pujarà fins als 100 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento