La morositat als ajuntaments s’estén i la banca ja no se’n refia

  • Els consistoris són els que més diners deuen i els que més triguen a abonar-los.
  • El 55% de les empreses veu perillar la seva viabilitat, però la majoria seguirà treballant per al sector públic.
Varios funcionarios, durante su jornada laboral.
Varios funcionarios, durante su jornada laboral.
ARCHIVO / EFE
Varios funcionarios, durante su jornada laboral.

Gairebé una de cada quatre empreses té factures vençudes pendents de cobrar per part de l’Administració pública, majoritàriament per part dels ajuntaments, segons un estudi sobre morositat elaborat per la patronal catalana Cecot per tal de donar compliment a una petició d’informació del Síndic de Greuges.

Concretament, el 38% de les 400 petites i mitjanes empreses (pimes) catalanes que han respost al qüestionari de la Cecot asseguren que les Administracions els han de pagar factures el termini de les quals ha vençut, en alguns casos, amb escreix. Els ajuntaments són els principals deutors, ja que el 87% de les factures pendents van al seu nom. De la resta de comptes endarrerits, el 8% pertanyen als consells comarcals, i el 5% correspon a les diputacions.

A més a més, són precisament els ajuntaments els que més triguen a pagar, i en el 13% dels casos no ho fan fins a més d’un any després del venciment del termini fixat, segons l’estudi de la patronal catalana. A més, les pimes cobren el 76% de les factures vençudes entre tres mesos i un any tard.

Els principals deutors

Pel que fa la morositat dels consells comarcals, aquests tenen un 45% de factures vençudes des de fa quatre mesos i un 30% més, des d’en fa tres. Les diputacions han de pagar el 35% de les factures pendents des de fa dos mesos i un altre 59%, des d’en fa tres.

L’opinió generalitzada entre les pimes que han participat en l’estudi és que la situació ha empitjorat arran de la crisi. Ho creu el 92% dels enquestats, i gairebé la meitat, un 46%, assegura que la morositat s’ha doblat en els darrers tres anys. Sorprèn, però, que les administracions públiques només s’hagin posat en contacte amb el 3% de les pimes a les quals deuen diners per fixar un nou calendari de pagament o proposar alguna altra mesura per tal de fer front al retard. Es dóna el cas que, com assenyala la Cecot, les petites i mitjanes empreses tenen una gran dependència del crèdit a curt termini i, si no cobren, pateixen importants limitacions de tresoreria que dificulten la seva viabilitat donada la situació econòmica actual.

Els imports pendents de cobrar representen entre el 50% i el 75% de la facturació total del 16% de les companyies, i entre el 26% i el 50% per al 19% de les empreses. Només en un 41% dels casos representa menys del 10%. D’aquí que el 55% de les pimes afirmi que els impagaments posen en perill la seva solvència i, fins i tot, la seva continuïtat. Malgrat tot, només el 16% de les empreses enquestades assegura que no seguirà treballant per a l’Administració pública.

Externalitzar serveis

D’una altra banda, que els deutors siguin les administracions públiques no és garantia suficient per als bancs. El 89% de les pimes catalanes asseguren que les entitats financeres no han volgut renegociar el deute contret; aquest fet permetria a aquestes companyies obtenir més liquiditat.

Enmig d’aquest context, l’assessoria internacional Russell Bedford proposa als ajuntaments externalitzar els serveis d’urbanisme i de residus, els quals suposen una quarta part de la despesa dels municipis espanyols. La mesura, que va acompanyada de deduccions fiscals i del control de la despesa, permetria estalviar 2.700 milions d’euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento