La tisorada alenteix la cultura

  • Retards a les obertures de nous museus de la ciutat, com el Disseny Hub (DHUB) de Glòries i el Canódrom.
  • La Filmoteca sí que estrena seu.
Disseny Hub.
Disseny Hub.
ARXIU
Disseny Hub.

Barcelona està construint les noves icones de la cultura i de l’art a la ciutat, però amb retards notables per culpa de la crisi. La Filmoteca de Catalunya, que s’acomiada de la sala Aquitània de Sarrià durant els propers dos dies, obrirà la seva nova seu al Raval el proper 2 de desembre. Però la inauguració s’ha hagut d’endarrerir en diverses ocasions (estava prevista per al 2010).

Aquesta és només una de les conseqüències de les retallades en Cultura del Govern, les més dràstiques dels darrers pressupostos de la Generalitat. Els del Departament de Cultura van passar dels 695,76 milions d’euros del 2011 als 302,39 milions per al 2012. Una retallada del 56,54%.

La tisorada també s’ha notat, doncs, en les partides de museus, de teatres i d’associacions, com l’AADPC, l’Associació d’Actors i Directors de Catalunya. L’entitat, que va ser una de les que va sortir al carrer el passat mes de març per reclamar un "no" rotund a les retallades, ha vist disminuïdes les seves subvencions per part del CONCA en un 43%.

El president de l’AADPC, Joan Maria Gual, entén que en aquests moments difícils "hi haura estructures culturals que no es podran mantenir", però que "una feina no es pot deixar desamparada per manca de diners". Aquesta setmana i l’anterior mantenen reunions amb la Generalitat i l’Institut de Cultura (ICUB) per tal de mantenir un diàleg que "no s’ha trencat". El CONCA va dimitir en bloc recentment, agafant per sorpresa al mateix conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Una altra branca de la tisorada en Cultura, es va produir recentment amb la desaparició del Festival Shakespeare de Mataró per "manca de finançament" públic.

El calendari dels retards

Les retallades pressupostàries han modificat el programa de la passada Mercè, que va apostar més per les arts de carrer. El Mercat de les Flors, el Liceu, el Palau de la Música Catalana i el Teatre Nacional (TNC) també han hagut de readaptar les seves respectives programacions davant la disminució dels diners.

El Disseny Hub Barcelona (DHUB), que s’està construint a la Plaça de les Glòries, ha hagut de passar la data d’obertura a la primavera del 2013. El Canòdrom està esperant que l’estudi d’un informe del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) ordeni aquest equipament de la Meridiana com a nova sala d’art contemporani, segons informa l’ICUB. El projecte està en stand by.

El centre cultural del Born, igualment gestionat per l’Ajuntament, està d’obres fins al 2013. El mateix que el Museu Etnològic de Montjuïc, que acollirà la col•lecció Folch cedida al consistori, i que podria arrencar un cop remodelat a partir del setembre del 2013. El Museu del Còmic de Badalona haurà d’esperar sis mesos més perquè esdevingui una realitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento