El personal controla el funcionament del FGC.
El personal controla el funcionament del FGC. Miquel Taverna

No és cap secret que la delinqüència ha augmentat des de l’esclat de la crisi el 2007. A Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’ha doblat la taxa d’incidents per milió de viatges, passant de 3,32 el 2008 a 7,1 el 2011. Els controls, però, s’han reforçat perquè els autors no quedin impunes. De fet, el 76,84% són enxampats.

Els usuaris han entès que el benefici és molt superior"Gran part de l’èxit es deu a les 1.600 càmeres de videovigilància instal·lades als vagons, a les andanes i als vestíbuls, que faciliten la identificació dels responsables i serveixen com a prova en els judicis. "Els usuaris han entès que el benefici és molt superior", assegura a 20 minutos el cap de Producció-Estacions d’FGC, Carles Cots, en referència als dubtes que pot plantejar aquest Gran Hermano per la possible vulneració del dret a la intimitat. A més, "les imatges s’esborren al finalitzar el dia si no ha passat res" afegeix.

Menys robatoris, més furts

Les càmeres i el dispositiu de seguretat, que ara supervisa Jaume Monterde –fins fa poc, sotsinspector dels Mossos i cap de Seguretat Ciutadana a Sarrià– han permès reduir els robatoris al juliol i a l’agost un 36% respecte el mateix període del 2010. Se’n comet un per cada dos milions de viatges. Per contra, els furts han augmentat i, en el darrer any, se n’han denunciat uns 140, el que suposa una ràtio d’1,75 per milió de desplaçaments.

Les imatges s’esborren al finalitzar el dia si no ha passat res"Sabem que hi ha furts que no són certs", sinó que són pèrdues, afegeix Cots, qui insta als passatgers a tenir cura de les seves pertinences, perquè les víctimes dels furts –sovint perpetrats per reincidents–, acostumen a ser persones que dormen o estan distretes. D’altra banda, Cots admet que ha crescut el nombre d’insults i amenaces que reben els treballadors de Ferrocarrils. Potser la ràtio no és gaire elevada –un per cada quatre milions de viatgers–, però va empènyer FGC a demanar, i aconseguir, una ordre d’allunyament contra un usuari que va amenaçar unes empleades.

Combatre la reincidència

De fet, FGC vol estendre la pràctica de personar-se com a part afectada en els processos judicials i demanar ordres d’allunyament contra els lladres reincidents i els usuaris incívics. Així, si un furtador o un incívic amb una ordre accedeix als Ferrocarrils, trenca la condemna i això suposa un delicte amb un càstig major.

Pel que fa l’incivisme, ha baixat un 3,26% el darrer any, fins als 297 actes incívics, com orinar, creuar les vies o fumar dins les instal·lacions. També es van registrar uns 50 robatoris de coure, encara que s’alerta en el mateix moment del delicte als Mossos, ja que quan els lladres tallen el cable, el tram afectat apareix en vermell a les pantalles del Centre de Supervisió.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.