L'envelliment i la crisi posen en tensió el benestar social

  • La població cada cop és més vella a Catalunya.
  • Hi ha comarques on les persones de 65 anys o més són més del 20% del total.
Un grupo de jubilados.
Un grupo de jubilados.
ARCHIVO
Un grupo de jubilados.

L’envelliment de la població catalana va a més. En prop de dues dècades, les persones que tenen de 65 anys cap amunt ha crescut en moltes de les comarques catalanes en gairebé quatre punts a causa de la major longevitat dels ciutadans i l’entrada a l’edat adulta de les generacions dels babyboom de les dècades dels anys 60 i 70. Per contra, el nombre d’infants –nascuts fins fa 14 anys– ha disminuït.

Aquests fets, una tendència irreversible a la majoria de països, segons va explicar aquest dimecres a 20 minutos Amand Blanes, Investigador del Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB, tindran conseqüències en el futur. Això sí, sempre aniran vinculades a l’evolució de l’economia. "La part demogràfica té menys pes que l’econòmica. S’ha de veure què farà l’economia en els propers anys i mirar si hi ha reserves de diners", va assegurar.

El paper de l’economia

En aquest sentit, Blanes va argumentar que el cobrament de pensions en els propers anys, així com la situació de la Sanitat pública dependrà més "de la quantitat de gent hi ha ocupada llavors que del seu nombre en valors absoluts".

Segons dades de l’Institut Català d’Estadística (Idescat), l’any 1991, les persones de més de 65 anys a Catalunya suposaven el 14,4% de la població, mentre que el 2009 constituïen el 16,5%. Per contra, els qui tenien entre 0 i 14 anys l’any 1991 representaven el 17,5%, i al 2009 suposava el 15,5%.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento