Els contractes a temps parcial pugen amb la crisi

  • Joves, dones i immigrants sense feina són els que més signen aquest convenis per "necessitat".
  • Les empreses busquen ajustar-se al menor volum de treball.
Muchas cláusulas se firman sin contar con información.
Muchas cláusulas se firman sin contar con información.
ARCHIVO
Muchas cláusulas se firman sin contar con información.

Les feines a temps parcial van augmentant. Tot i la crisi econòmica i l’increment de l’atur –segons l’Enquesta de la Població Activa, a Catalunya hi ha 144.700 treballadors que busquen feina i que no en troben, mentre que el total a Espanya és de 4.978.300– els contractes a temps parcial van créixer l’any passat un 3,2% respecte al 2009, tal com constata la Memòria Socioeconòmica i Laboral de Catalunya 2010 del CTESC, Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya.

Precisament, l’any 2009, aquests tipus de convenis ja van registrar una lleugera pujada respecte a l’any anterior. "A les empreses hi ha menys feina i intenten ajustar els contractes al volum de treball que tenen", va assegurar Josep Maria Rañé, president de l’organisme, a 20 minutos.

Joves, dones i immigrants són els grups en els quals més han crescut les signatures d’aquestes contrates. Es tracta, segons es justifica a la Memòria Socioeconòmica, de "la població amb majors dificultats per accedir o mantenir-se al mercat de treball", que "podria haver-se adaptat a la situació desfavorable tot acceptant feines de mitja jornada".

Noves sortides

Alfons Labrador, membre de CCOO i de l’executiva del CTESC, argumenta que aquest increment es deu principalment a dos factors: l’augment de l’activitat laboral femenina i el fet que molts joves busquen feines a temps parcial per poder-la compaginar amb els estudis. Amb tot, va precisar que a ambdós casos "s’accepten aquest tipus de contractes per necessitat".

D’aquesta manera, "dones que no treballaven abans, ara, sí que ho fan perquè els seus marits han perdut la feina". En la mateixa línia es va mostrar la secretària d’Anàlisi i Recerca de la UGT, Adela Carrió, qui considera que es treballa més a temps parcial, perquè "no es té res més".

"Amb aquests contractes, les empreses omplen forats. Tal com estan les coses, és molt complicat trobar una feina, i es va agafant el que va sortint", va argumentar Carrió sobre la situació dels treballadors immigrants. Pel que fa les dones, la representant d’UGT va afegir un altre factor: la conciliació laboral i familiar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento