El Govern crea noves beques per la pujada de taxes universitàries

  • Es vol garantir l'accès a la Universitat dels alumnes amb unes rendes menors i premiar l'excel·lència amb 1,4 milions d'euros.
Alumnos de la Universitat de Barcelona.
Alumnos de la Universitat de Barcelona.
ARCHIVO
Alumnos de la Universitat de Barcelona.

La matriculació a la universitat s’ha encarit aquest curs quatre punts per sobre de l’Índex de Preus al Consum (IPC), però part d’aquest augment servirà per finançar les primeres beques de la Generalitat.

Amb el 25% dels diners que les universitats públiques recaptaran de més, el Departament d’Empresa i Coneixement crearà dues beques que compensaran, en part, el "greuge comparatiu" que genera el Ministeri d’Educació a l’hora d’atorgar els ajuts, ja que només té en compte el nivell de renda, i no el cost de la vida.

Això fa que només el 14% dels universitaris catalans rebin alguna ajuda davant el 20,7% dels alumnes de la resta de l’Estat. A més, a Catalunya hi ha el 13% dels estudiants i només rep el 10% dels fons.

Equitat i Excel·lència

La primera beca i més important és la d’Equitat, que servirà per redistribuir rendes. L’ajut està destinat a estudiants amb un nivell de renda baix, però per sobre dels límits fixats pel Ministeri. La Secretaria d’Universitats i Recerca destinarà 1,1 milions d’euros per finançar el 50% de 60 crèdits matriculats per primer cop o el 80% dels crèdits superats per uns 1.500 universitaris.

L’altra és una beca a l’Excel·lència, que, amb un fons d’uns 300.000 euros, premiarà els estudiants amb millors expedients acadèmics amb estades de sis mesos a l’estranger. Se’n podran beneficiar entre 25 i 30 estudiants que, amb un mínim de 160 crèdits superats en primera convocatòria, rebran uns 2.000 euros al mes i un ajut per al desplaçament.

Pendents del traspàs

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, va tornar a reclamar el traspàs de les beques, reconegut pel Tribunal Constitucional. "Genera un greuge molt important no només per la quantitat de diners, sinó per com són distribuïts", va afirmar aquest dilluns en referència a la introducció de criteris més enllà del nivell d’ingressos.

La negociació, a més, està paralitzada des que es va anunciar la celebració d’eleccions generals anticipades. No obstant això, Castellà es va mostrar confiat a signar, abans del 20 de novembre, un conveni pel qual es destini l’1% del fons de les beques a la seva gestió. L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) gestiona les beques sense rebre cap compensació des de fa cinc anys. L’acord tindria efectes retroactius i permetria saldar el deute contret per l’Estat els darrers anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento