Els trucs de bellesa de les esfinxs

  • Més d'un centenar de peces trobades a monuments funeraris egipcis expliquen com entenien la cosmètica i el culte al cos.
Imatge de l'ideal de bellesa femení.
Imatge de l'ideal de bellesa femení.
Museu Egipci
Imatge de l'ideal de bellesa femení.

En temps de faraons ja existia el culte a l’estètica.La mostra del Museu Egipci de Barcelona Moda i bellesa en l’antic Egipte explica amb un centenar d’objectes els trucs de bellesa en aquella civilització.

El període que abasta tot aquest material s’estén des de l’any 3.000 abans de Crist fins al segle VI abans de Crist. Les peces provenen de troballes funeràries, ja que els faraons es preparaven amb tot un seguit d’objectes per a la nova vida després de la mort.

Sabates per al més enllà

Raspalls, perruques, joies, miralls, vestits i estris per al maquillatge i els cosmètics són part del fons arreplegat per Elvira d’Amicone. De la dinastia V-VI (2.465 al 152 abans de Crist) procedeix una de les peces més valuoses de la mostra: un cistell funerari pertanyent a un nadó que conté unes espardenyes diminutes. El calçat no era habitual en aquesta cultura, ja que ni tan sols els faraons portaven sabates (anaven descalçs). Contràriament, però, les sepultures contenien moltes sabates, eren una de les eines primordials en el seu camí cap a l’eternitat.

D’altres peces fonamentals en el recorregut de l’exhibició són dues túniques de lli amb plecs horitzontals de les quals només en queden una vintena que es conserven a tot el món. Provenen del Museu Egipci de Torí i han estat restaurades per la Fundació Clos del Museu Egipci de Barcelona. El final de la mostra reserva un conjunt de sarcòfags descoberts l’any 1906 a la Vall de les Reines i que corresponen a les tombes de Jaemuaset i Setherjepeshef, prínceps i fills de Ramsès III.

La concepció de l’atractiu femení

Les noies egípcies de l’època eren primes i estretes de malucs i aquesta característica els hi provocava problemes al part. Aixó es fa palès en les estàtüetes que es col·locaven al costat dels sarcòfags per acompanyar els morts i a les esteles funeràries. Entre els objectes de bellesa més emprats hi ha raspalls i trenes de cabell natural, que feien servir dones i també homes. Les perruques per a homes eren més elaborades i d’aspecte menys natural.

*València, 284. De dilluns a dissabte de 10h a 20h; Diumenges de 10.00 a 14.00 h; Preu: 11 euros. www.museuegipci.com.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento