S'estén el copagament escolar

  • Les retallades han reguït les ajudes per al menjador, el transport, l'acollida matinal o les activitats extraescolars.
  • Ajuntaments, Consells Comarcals i famílies han de compartir-ne el cost.
Varios niños, en un comedor escolar.
Varios niños, en un comedor escolar.
ARCHIVO
Varios niños, en un comedor escolar.

El debat sobre el copagament sanitari és a sobre de la taula des de fa dies, però ja s’ha estès a l’ensenyament a causa de les retallades, que han reduït les ajudes i les beques escolars com les de menjador, d’acollida matinal o de transport.

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès, per exemple, estudia introduir el copagament en el transport escolar no obligatori, és a dir, el dels 859 alumnes que estudien en el mateix municipi, però que viuen lluny del centre. L’ens pot assumir el cost fins a finals d’any, però probablement després els ajuntaments i les famílies hauran de fer-se càrrec d’una part, com ja passa en d’altres zones. Les famílies del Maresme també han de pagar més pel transport escolar no obligatori de 950 alumnes, per bé que el Consell Comarcal ha assumit el 42% de la pujada, fruit de l’homogeneïtzació de tarifes realitzada per Ensenyament.

A Rubí i a Moià el problema és un altre. Ambdós consistoris s’han vist obligats a encarir les llars d’infants, perquè no poden assumir-ne el cost per la reducció del pressupost. La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) va recordar que la conselleria d’Ensenyament encara no ha convocat les ajudes per a l’acollida matinal, les activitats extraescolars i les escoles obertes, fet que en multiplica el preu.

"Tot fa pensar que ja no les convocaran", va lamentar en declaracions a 20 minutos un portaveu de la FAPAC, qui va destacar "l’important descens" que han patit les beques de menjador. Tot i això, Ensenyament ha mantingut els ajuts per als alumnes amb necessitats especials, així com per a la reutilització dels llibres i el material complementari.

Sense ajuts per fills petits

Des del juny, les ajudes per fills a càrrec ja no són universals. Només a Barcelona, han quedat excloses 48.700 de les 65.520 famílies que van rebre la prestació el 2010.A més, l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) recorda que, des del gener, el Govern espanyol ja no concedeix els 2.500 euros per naixement. A més, els afecten especialment l’increment de l’IVA i l’encariment de l’aigua i el transport.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento