Detecten genèrics menys eficaços que els fàrmacs de marca

  • Ambdós medicaments tenen la mateixa base.
  • Però els excipients varien i poden reduir l'efectivitat fins a un 40%.
  • La llei ho permet.
Una farmacia de Barcelona.
Una farmacia de Barcelona.
ARCHIVO
Una farmacia de Barcelona.

Medicaments genèrics, especialment els que s’utilitzen per tractar trastorns mentals, poden arribar a ser fins a un 40% menys eficaços, tot i que al prospecte no se’n diu res. A més, a llarg termini poden resultar més cars que els de marca.

Tant és així que el psiquiatre i membre honorífic del Col·legi de Metges, Joan Romeu, explica a 20 minutos que la llei de genèrics estableix que el producte base sigui igual, però no els excipients, i aquest canvi "es nota molt fàcilment" a psiquiatria. "Els fàrmacs per a trastorns mentals han de realitzar coses molt complexes com arribar al cervell, travessant les meníngies, i als receptors adequats i, si es canvien els excipients, poden no fer-ho correctament", detalla Romeu.

Aquest antic professor universitari afegeix que, en basar-se en les fórmules de medicaments de marca, pràcticament no es realitzen estudis sobre genèrics, sinó que només es prova que són bioequivalents. Amb tot, Romeu sosté que , a la llarga, els genèrics poden ser més cars, perquè sovint s’augmenta la dosi i els dies que el pacient està de baixa.

Excipients i suggestió

El Departament de Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona afirmen que els genèrics no són menys eficients ni tenen més efectes secundaris. Els pacients, però, poden reaccionar diferentment perquè no confien en el nou fàrmac o són al·lèrgics a l’excipient, segons va admetre la subdirectora de Farmàcia i productes sanitaris de Salut, Neus Rams.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento