La reducció de farmàcies de guàrdia no afectarà el preu dels medicaments

  • Farmacèutics proposen instaurar el mètode austríac de cobrar més a la nit.
  • Però el Col·legi barceloní i els usuaris ho rebutgen.
  • Salut vol alliberar 150 locals de l'obligació de romandre oberts a la nit.
Una farmacia de Barcelona.
Una farmacia de Barcelona.
ARCHIVO
Una farmacia de Barcelona.

El pla perquè prop de 150 farmàcies deixin de fer guàrdies nocturnes allà on no tinguin a prop un centre mèdic obert de nit ha obert el debat sobre si cal compensar a aquelles que sí fan guàrdies nocturnes amb la potestat de cobrar un plus, fet que ahir van rebutjar tant els usuaris com el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

A més, el preu dels medicaments ve fixat pel Ministeri de Sanitat, recorden. Qui s’ha mostrat més favorable a cobrar un plus en funció de l’horari és el president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, Andreu Suriol, qui ha posat d’exemple Àustria, país que ja ho aplica.

Pel que fa els reajustos en les farmàcies de guàrdia, la secretària de la Junta de Govern del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Maria Calvo, ho raonava aquest dimecres així: "Potser serà menys còmode, però la necessitat real de servei d’urgències és molt baixa". De fet, la mitjana de clients atesos de nit és d’1,5 persones.

A Catalunya, hi ha 3.090 farmàcies, 2.300 de les quals estan ubicades a l’àrea de Barcelona. D’aquestes, unes 150 ja no hauran de fer guàrdies de nit, actuació que s’ha de dur a terme respectant els criteris del Decret del 1996 que en regula l’activitat. "Els farmacèutics sovint són els substituts dels metges en casos de patologies lleus", recorda a 20 minutos la directora de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Carme Sabater, que no està d’acord amb aquests tancaments.

"La situació és especialment greu en els municipis més petits" en els que els CAPS tanquen de nit, va afegir. De fet, veïns de set municipis de La Selva i, també, de Molins de Rei protagonitzen aquests dies tancades contra la supressió de les urgències nocturnes als CAP. Aquest dimecres, continuaran les protestes contra les retallades als hospitals. El Sant Pau presentarà divendres l’ERO temporal per a més de 900 empleats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento