Despertar la consciència

El Teatre Lliure acull Els estiuejants, una obra agitadora i compromesa de l’autor Maksim Gorki i que es va anticipar a la Revolució Rusa del 1917.
Àurea Márquez en una escena de Els estiuejants.
Àurea Márquez en una escena de Els estiuejants.
Ros Ribas
Àurea Márquez en una escena de Els estiuejants.
Els estiuejants, de Maksim Gorki (1904) va esdevenir un avís del que passaria pocs anys després, la Revolució Rusa. I ara la dramaturga i directora d’escena Carlota Subirós la puja a l’escenari del Lliure en un exercici de plena contemporaneïtat.L’obra de Gorki va escopir en els privilegis d’una classe burgesa que trobaria una dura  resposta per part del moviment proletari durant la Revolució. Això va passar fa 100 anys, i ja en el segle XXI Subirós col·loca a 15 personatges que s’interrelacionen entre ells amb  compromís, desídia, mala consciència o impotència, la d’aquells que no poden escollir, aquells que no es poden permetre estiuejar.

Un fons en què, segon la directora, es planteja el dilema «d’escollir entre l’immobilisme o la transformació». Subirós destaca la «plena vigència» del text i admet que ara «els estiuejants som nosaltres» ja que ens podem dedicar als nostres interessos. L’obra posa en escena a Andreu Benito i Àurea Márquez, entre d’altres, amb música tradicional rusa, del barcelonesos Balago.

* Teatre Lliure. Pl. Margarida Xirgu, 1. De dimarts a dissabte (21.00h). Diumenges (18.00h). Preus, de 16 a 22 euros.

l’ autor, un estendard rus

Aleksei Peshkov, més conegut pel seu pseudònim, Maksim Gorki, va escriure aquesta obra un any abans de les vagues proletaries i de la sagnant repressió que va exercir el govern tzar. Gorki es va identificar amb la Revolució Rusa i va acabar convertint-se en un estendard intel·lectual i marxista.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento