Recomanacions en català

Màrius Carol. ‘Una vetllada a l’Excelsior’

La Barcelona de principis de segle és la protagonista d’aquesta novel·la d’amor i espionatge. Claudine, una vedette de cabaret, arriba a la ciutat fugint de la guerra per intentar obrir-se camí com a artista. Poc després es veurà embolicada en una estranya mort que ha tingut lloc a l’Excelsior, la sala de festes més elegant del moment.

* Planeta. 19 euros.

Ildefonso Falcones. ‘L’església del mar’

Si us va agradar Els pilars de la Terra, de Ken Follett, és probable que aquesta novel·la de l’advocat barceloní Ildefonso Falcones també us atrapi. Es tracta d’un thriller històric ambientat al segle XIV que segueix en paral·lel la construcció de l’església de Santa Maria del Mar i la vida plena de dificultats d’un jove que vol pujar en l’escala social, l’Arnau.

* Plaza&Janés. 19,90 euros.

Lluís Maria Todó. ‘El mal francès’

Entre el diari i l’autobiografia, l’autor novel·la a El mal francès les seves vivències, des que descobreix que és homosexual, als 19 anys, fins que arriba a la maduresa. En el camí, repassa amb mirada crítica els canvis de la societat catalana en els darrers trenta anys. Lluís Maria Todó va aconseguir el darrer Premi Josep Pla amb aquest llibre, que considera «el més personal i catàrtic».

* Destino. 19 euros.

Clauda Casanova. ‘La dama i el lleó’

Una història d’amor, traïcions i aliances en el món turbulent i salvatge de l’Edat Mitjana. Es tracta de la primera novel·la d’una autora molt jove (1974) que ha dedicat els últims tres anys a l’estudi de la cultura i tradicions de l’Edat Mitjana a Europa. El resultat és aquest llibre, barreja d’aventura, història i magia, que surt amb una tirada de 10.000 exemplars en català i 50.000 en castellà.

* Planeta. 21 euros.

Maria Josep Rosselló. ‘La importància de menjar sa i saludable’

L’especialista en nutrició i dietètica i col·laboradora en el programa Saber vivir de TVE parla dels nutrients que necessitem, explica com combinar-los segons les diferents etapes de la vida i com prevenir i solucionar problemes de salut nutricional. Un manual de l’alimentació sana i equilibrada.

* Rosa dels Vents. 18 euros.

Truman Capote. ‘Creuer d’estiu’

És la primera novel·la que va escriure l’autor d’A sang freda. El manuscrit es va trobar per casualitat el 2004, tot i que el va començar el 1943 i hi va treballar intermitentment durant una dècada. Explica la història d’una jove de l’alta societat de Nova York que es queda sola a la ciutat mentre els seus pares fan vacances, un personatge que anticipa la Holly Golightly d’Esmorzar a Tiffany’s.

* Empúries. 14 euros.

Valentí Fuster. ‘La ciència de la salut’

El prestigiós cardiòleg dóna una sèrie de receptes per gaudir d’una vida sana, que es poden llegir de seguit o consultant temes concrets. Tot s’explica amb un llenguatge molt amè i repassant els problemes de salut que més ens preocupen: el colesterol, la tensió, l’excés de pes o l’estrés. A més, s’il·lustra amb exemples pràctics de pacients anònims perquè els conceptes s’entenguin bé.

* Columna. 20 euros.

Josep Pla. ‘Nocturn de primavera’

Amb motiu del 25 aniversari de la mort de l’escriptor empordanès, l’editorial Destino ha reeditat la versió original d’una oblidada novel·la seva, que va escriure el 1953. Anys més tard, l’autor va reescriure-la per incloure-la a seves obres completes, tot i que es diu que ho va fer a desgrat. A Nocturn de primavera, Pla satiritza l’ambient mesquí d’una capital de províncies, que bé podria identificar amb Palafrugell.

* Destino. 18 euros.

Claudio Magris. ‘A cegues’

La darrera novel·la de l’autor de l’itinerari poètic i erudit que és El Danubi ha estat traduïda ràpidament al català. A cegues té l’estructura d’un monòleg i el contingut d’un deliri autobiogràfic. En un centre de salut mental, el mariner danès Jorgen Jorgensen explica la seva vida, un viatge pel temps que entrellaça història i fantasmes, mite i record. Magris traça un memorial devastador i punyent.

* Edicions de 1984. 20 euros.

Eduard Estivill i Mirta Averbuch. ‘Receptes per dormir bé’

Qui més qui menys, tothom sap què es trigar a agafar el son, llevar-se cansat, dormir poques hores o al costat d’algú que ronca o no aclucar l’ull en tota la nit. Per aquests i altres problemes, el doctor Estivill –autor del Mètode Estivill per posar a dormir els nens–  proposa diferents receptes pràctiques per ajudar-nos a millorar la qualitat del descans nocturn.

* Rosa dels Vents. 18,50 euros.

Andreu Buenafuente. ‘He dit’

Dos anys després que Buenafuente publiqués els monòlegs que feia a TV3, en el programa Una altra cosa, torna a la càrrega amb un llibre de 75 nous monòlegs dels que ara fa a Antena 3. Inclou un DVD amb els sis millors que han estat emesos. Un exemplar que farà recordar l’actualitat espanyola des del punt de vista irònic i sarcàstic de l’humorista. També hi ha versió en castellà.

* Columna. 20 euros.

Màrius Serra. ‘Farsa’

La darrera obra guanyadora del Premi Ramon Llull és, com el seu nom indica, una farsa amb grans dosis d’intriga, màgia, crítica social i jocs lingüístics –no per casualitat en Màrius Serra és l’autor de Verbàlia, un exitós compendi de jocs de paraules-. L’argument: al Fòrum de les Cultures, un mag fica un immigrant en un armari i el fa reaparèixer parlant català de Vic i amb la targeta de la Caixa a la butxaca.

* Planeta. 21 euros.

Albert Sánchez Piñol. ‘Pandora al Congo’

Al Londres del 1914, un famós autor de novel·les barates rep un estrany encàrrec: escriure la història d’un home sobre el qual hi ha pendent una condemna de mort per assassinat a la selva africana. La investigació el porta fins al Congo. Després de l’espectacular èxit de La pell freda, la nova novel·la de Sánchez Piñol era una de les més esperades de la temporada. Les 600 pàgines passen volant.

* La Campana. 21 euros.

Diversos autors. ‘Seny i rauxa’

Original i simpàtica publicació amb exemples de catalans «amb seny i rauxa» que han esdevingut universals. Una manera diferent de conèixer la diversitat i el dinamisme català amb exemples com «vam fer fracassar Hitler, vam imprimir el primer llibre de cuina medieval i prevenim huracans». L’equip de la col·lecció L’any que tu vas néixer recorden que tenim tres bessones que parlen més de 35 llengües.

* ACV Edicions. 3,50 euros.

Carles Porta. ‘Tor, tretze cases i tres morts’

Narració d’un dels conflictes més foscos de les muntanyes del Pirineu de Lleida: tres morts, entre elles, la d’un dels cacics de Tor. Al rerefons, l’enfrontament entre els que es consideren propietaris d’una vall amb accés privilegiat a Andorra. El periodista recrea els assassinats al poble, que ja van donar lloc al documental Tor, la muntanya maleïda, i encara no han estat resolts.

* La Campana. 22 euros.

Alvaro  Vioque. ‘Més barbaritats de la COPE’

«El Otegui de Terra Lliure es Puigcercós. Este señor que parece que se ha hecho una liposucción para que no lo confundan con Antonio Franco». Des de la cadena Cope, Federico Jiménez Losantos continua, cada matí, espetant frases com aquesta, referides a la vida i la política catalanes. Les ha tornat a recollir Vioque en un segon volum de barbaritats. El primer va arrassar a les llibreries.

* Ara Llibres. 11 euros.

Sandro Rosell. ‘Benvingut al món real’

L’exvicepresident del Futbol Club Barcelona explica la seva versió de la gestió que va portar durant un any conjuntament amb Joan Laporta. Un llibre molt esperat que desvetlla aspectes com que l’entrenador Rijkaard no sabia on col·locar el brasiler Ronaldinho. Rosell assegura que si Laporta no presidís el club, aquest «seria més democràtic» ja que, segons ell, «està regit pel pensament únic».

* Columna. 18 euros.

Llucià Ferrer. ‘Freakandó matiner’

El programa més escoltat a RAC105 és el Freakandó matiner, que condueix entre les 6 i les 10 LLucià Ferrer. El programa, que ha arribat als 106.000 oients diaris, ja té llibre. Aquesta publicació se suma a la moda dels autors mediàtics que treuen llibres per Sant Jordi. Un volum que Ferrer descriu com una mena de making of del programa. La primera edició es va exhaurir als quatre dies.

* Empúries. 14 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento