El Quixot del segle XXI balla flamenc

El bailaor Rafael Amargo presenta al teatre Tívoli de Barcelona una representació futurista d’El Quixot.
El muntatge d’Amargo combina elements clàssics i futuristes amb desimboltura.
El muntatge d’Amargo combina elements clàssics i futuristes amb desimboltura.
Archivo
El muntatge d’Amargo combina elements clàssics i futuristes amb desimboltura.
El IV Centenari del Quixot sembla disposat a allargar-se més enllà dels 400 anys, com ho demostra la darrera producció del granadí Rafael Amargo, DQ ...Pasajero en tránsito, inspirat en el clàssic de Miguel de Cervantes.Lluny de cenyir-se a les peripècies patides pel cavaller de la trista figura, l’acció d’aquest muntatge té lloc a  Tokio, l’any 2023. Així, Don Quixot es converteix en Bidanshi (Rafael Amargo),acompanyat d’un Sancho Panza futurista, anomenat Akira (Fran Fernández), i junts tractaran de superar un videojoc que canvia la Castella La Manxa de Cervantes per un espai virtual, on les noves tecnologies juguen un paper predominant.

Però la proposta d’Amargo no es limita a distorsionar el context espai-temps, sinó que ha volgut mantenir la fusió cultural en tots els aspectes del seu muntatge. Així, la música barreja amb desimboltura obres d’Isaac Albéniz amb el rap de Frank T, passant per el flamenc de José Soto Sorderita. I entre els temes que repassa el granadí destaquen polèmiques actuals com la pirateria discogràfica, la brutalitat dels hooligans o el poder il·limitat de les multinacionals.

El darrer treball de Rafael Amargo, responsable d’espectacles com Poeta en Nueva York o Enramblao,  s’ha representat a Madrid durant els dos últims mesos i després del Tívoli de Barcelona començarà una gira internacional.

El seu autor confia en la bona acollida del públic a la capital catalana, puntualitzant que, tot i que «es tracta d’una reflexió molt metafòrica», també es tracta d’un muntatge «molt barceloní».

* Teatre Tívoli. Carrer Casp, 8. Barcelona. Del 19 d’abril al 7 de maig. Entre 24 i 36 euros.  www.grupbalana.com.

Col·laboradors de luxe

D.Q. està recolzat per professionals de primera línia: la dissenyadora Ivonne Blake, guanyadora d’un Oscar, s’encarrega del vestuari; el cineastes Juan Estelrich i Franc Aleu del contingut audiovisual i Carlos Padrissa, de la Fura dels Baus és el director de l’espectacle.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento