Maragall canvia el govern amb el permís del tripartit

Planteja el relleu de sis consellers. La remodelació serà a Cultura, Agricultura i Treball (PSC), Governació i Universitats (ERC), i Medi Ambient (ICV).
El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va aconseguir ahir el consens del tres partits (PSC, ERC i ICV) que donen suport al govern català per tirar endavant la remodelació de l’executiu que va voler realitzar sense èxit la tardor passada.Maragall va mantenir durant tota la tarda-nit d’ahir els contactes amb els líders del tripartit per pactar els canvis que afectaran a sis conselleries, però que no afectarà a la proporció de consellers que cada partit té al govern. A l’hora de tancar aquesta edició (00:13), el PSC ja havia accedit a canviar a Caterina Mieres (Cultura), Antoni Siurana (Agricultura, Ramaderia i Pesca) i a Josep Maria Rañé (Treball i Indústria). Pel que fa a ERC, el president pretenia rellevar a Carles Solà (Universitats) i a Joan Carretero (Governació), però els republicans mantenien una reunió anit per evitar el cessament d’aquest últim.

Finalment, ICV no va posar impediment a rellevar a Salvador Milà (Medi Ambient i Habitatge). Maragall va anunciar anit que avui a les 14 h informaria dels canvis.

Dos canvis forçats abans

Durant aquests més de dos anys de mandat, Maragall ha hagut de canviar forçadament a dos membres del seu govern. El primer va ser Josep Lluís Carod-Rovira, que va dimitir com conseller en cap després del seu contacte secret amb ETA, i el segon, Pere Esteve (Comerç i Turisme), per la malaltia.

Per desplegar el nou Estatut

Pasqual Maragall va emetre a mitjanit una nota en la què confirmava la remodelació del seu govern. Sense detallar els canvis, els justificava per crear un equip per «desplegar el nou Estatut» i «encarar la segona part del mandat». El nou equip haurà de funcionar a ple rendiment l’endemà del referèndum de l’Estatut.

Caterina Mieras (PSC): Deixa Cultura i anit sonava, com al seu substitut, el regidor de Cultura de Barcelona, Ferran Mascarell. És home de confiança de l’alcalde Clos.

Josep Maria Rañé (PSC): Va ser el primer conseller afiliat a un sindicat (UGT). Abandona Treball i Indústria i el rellevaria Jordi Valls, alcalde de Manresa.

Antoni Siurana (PSC): L’exalcalde de Lleida deixa el càrrec de conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, que ara ocuparia Jordi William, actual director general de Desenvolupament Rural.

Joan Carretero (ERC): Va agafar la cartera de Governació després del seu pas per l’alcaldia de Puigcerdà. No ha tingut bones relacions amb Maragall, sobretot, arran del procés d’aprovació de l’Estatut.

Carles Solà (ERC): El conseller d’Universitats, Investigació i Societat de la Informació va arribar al càrrec després de ser rector a la UAB. Ha volgut impulsar la recerca.

Salvador Milà (ICV): Com a conseller de Medi Ambient i Habitatge ha afrontat la sequera, la falta de pisos i mesures d’estalvi energètic. Va viatjar amb helicòpter oficial amb la família per «conciliació familiar».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento