Els trastorns mentals entre menors creixen un 25% en cinc anys

Un de cada quatre patirà una depressió al llarg de la seva vida. Pla de Salut per al diagnòstic precoç per evitar la cronificació.
Els trastorns mentals entre nens i adolescents han augmentat en cinc anys un 24,5%. L’any 2004, els centres especialitzats de la xarxa pública van atendre 31.884 menors de 18 anys que, en general, patien algun desordre neuròtic (sobretot depressions i trastorns emocionals), d’adaptació, de conducta  o hiperactivitat, segons explica a 20 minutos la directora del Pla de Salut Mental de la conselleria, Cristina Molina.

De fet, els desequilibris mentals tenen una alta prevalença entre la població general i no només entre la infantil i juvenil. Es calcula que un 15% dels catalans està actualment sota una depressió i una quarta part patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida.

La consellera de Salut, Marina Geli, va destacar recentment que el pla director es marca com a objectiu principal millorar el diagnòstic precoç dels desequilibris tant als serveis de pediatria com a les escoles per evitar que es converteixin en malalties cròniques.

Sovint els trastorns mentals estan acompanyats de problemes d’addicció. És el que s’anomena patologia dual. Més de la meitat dels adolescents atesos al servei de Psicologia de l’Hospital Clínic tenien associat un consum de drogues.

Patologia dual

El Clínic és, juntament amb la Vall d’Hebron, els dos hospitals que han endegat unes experiències pilot per al tractament integral de les addiccions i els trastorns mentals.

La conselleria de Salut vol implementar aquest model a Catalunya però amb serveis especialitzats vinculats als ambulatoris i als centres de drogodependències.

L’ou o la gallina

Els experts no es posen d’acord en quina és la causa que fa que coincideixi en una mateixa persona una malaltia mental i una addició. Algunes veus apunten que el trastorn psicològic facilita que el pacient s’enganxi a alguna substància però també hi ha qui assegura que és al revés, que un toxicòman pot acabar amb una psicosi, un vincle que s’aguditza encara més si hi ha una predisposició genètica.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento