La pobresa s'enquista a Barcelona

  • Alerten que s'està cronificant i que la precarietat també afecta la salut.
  • Càritas atén ara el doble de persones que abans de la crisi.
  • Al setembre inaugura un servei de mediació en l'habitatge.
Un comedor para personas con pocos recursos.
Un comedor para personas con pocos recursos.
ARCHIVO
Un comedor para personas con pocos recursos.

La pobresa segueix augmentant a la província de Barcelona i, pitjor encara, s’està cronificant. Les parelles amb fills i a l’atur són les més vulnerables i un de cada quatre infants ja és pobre. A banda de les òbvies conseqüències en l’economia familiar, la crisi està afectant també la salut mental i física de les persones. A més de repartir aliments i diners per pagar l’habitatge, Càritas Diocesana de Barcelona engegarà al setembre un programa de mediació per evitar desnonaments.

Les dades de persones ateses per Càritas a les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa fan una dramàtica radiografia dels estralls que estan causant la crisi: Al 2010 l’entitat va atendre 56.789 persones, un 11% més que l’any anterior i el doble que el 2007.

Es cronifica

L’entitat va matisar ahir que el 67% dels atesos ja havien rebut ajuda en anys anteriors, el que suposa que la pobresa s’està cronificant. Cada cop són més les famílies amb infants que es veuen abocades a demanar ajut, i ja suposen més de la meitat dels atesos per Càritas. El 36% són nascuts a Espanya i el 72% no té feina.

"Ens demanen feina, formació i coneixement de la llengua", exposava la cap de programes i serveis, Mercè Darnell, i puntualitzava que "la gent no vol demanar ajuda a entitats, sinó que volen fer-se càrrec ells mateixos dels seus fills, però no poden". Darrerament, Càritas està observant un increment de casos de persones que emmalalteixen com a conseqüència del patiment causat per les estretors econòmiques.

"Perden la salut física i mental, en molts casos, somatitzen", aclaria Darnell. "Estan desesperats, la gent ja està tirant la tovallola, després de passar per la ràbia, la impotència i, finalment, la vergonya d’haver de demanar".

Mediació amb els bancs

Vist l’augment de casos de persones que no poden pagar el lloguer o la hipoteca, Càritas posarà en marxa al setembre un nou programa de mediació per tal d’evitar que les famílies es quedin al carrer i amb deutes per pagar de per vida.

La intermediació es farà amb les entitats bancàries o els propietaris dels immobles, i es buscarà la conversió de la hipoteca en un lloguer, de manera que els afectats en per-dran la propietat, però podran viure-hi. Ara s’està fent alguna mediació, però, segons Darnell, la resolució dels casos "depén de la bona voluntat del director de l’entitat bancària".

Actualment, entre els atesos per Càritas, un 40% es troba de lloguer, un 32% en una habitació rellogada i un 14% en pisos de propietat. Els darrers anys s’ha triplicat el nombre de persones que viuen acollides a cases d’amics o de familiars (ara suposen el 6% dels casos).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento