El 'mercat de la misèria' de Badalona creix i el dels Encants no s'erradica

  • Veïns de l'entorn del pont de la C-31 qualifiquen la situació de "lamentable".
  • Ja s'arriba al miler de venedors.
  • A Fort Pienc, nomès quan hi ha més pressió policial disminueix el fenomen.
El mercat de la misèria dels entorns de l'autopista de Badalona.
El mercat de la misèria dels entorns de l'autopista de Badalona.
PSU
El mercat de la misèria dels entorns de l'autopista de Badalona.

En temps de necessitat, es busquen ingressos en qualsevol lloc. Això passa amb la venda ambulant i els mercats de la misèria, que se solen instal·lar als voltants dels encants tradicionals. Els venedors il·legals hi estenen llençols on exposen la mercaderia de segona i de tercera mà i que va des de roba fins a utensilis per a la llar, passant per qualsevol estri imaginable. La procedència és dubtosa: n’hi ha de robats, de recollits als contenidors, d’extrets de casa... El fenomen, lluny de desaparèixer, creix amb la crisi, i també el top manta, que a Barcelona ja és visible a la Rambla.

A la frontera entre Badalona i Sant Adrià, sota el pont de l’autopista C-31 i a tocar del tramvia, cada dimarts s’hi instal·la un dels mercats de la misèria més nombrosos. Ho fan a la perifèria dels tradicionals encants que se celebren allà des de fa més de 20 anys. Segons la Plataforma Sindical Unitària, sindicat majoritari a l’Ajuntament de Badalona, les persones que venen de manera il·legal allà ja són prop d’un miler. I alerten del "perill" que pateixen, perquè "exerceixen la seva activitat a tocar de les vies i al costat de l’entrada a l’autopista".

Actuacions puntuals

L’Associació de Veïns de Sant Roc, un dels barris del perímetre, qualifica de "lamentable" aquest mercat. "No se sap d’on provenen els objectes amb què comercien. Alguns han sortit de contenidors. Fa fàstic", afirma un resident. I també lamenta el "poc cas" que se’ls ha fet des del consistori badaloní. "Ells saben la problemàtica que hi ha, pero han actuat poc", es queixa.

Des dels Mossos d’Esquadra han confirmat que, coordinats amb la Guàrdia Urbana de Badalona i la Policia Local de Sant Adrià, "es van fent actuacions" puntuals a la zona. De fet, al mes de gener passat van realitzar una batuda en la qual van detenir tres persones i van decomissar 4.000 quilos de material, i, després, durant quatre dimarts correlatius, agents policials van controlar les immediacions. Ara, segons el PSU, "s’hi destinen molt pocs" urbans i els que hi ha "estan desbordats".

La policia es nota

El límit entre Badalona i Sant Adrià no és l’únic que conviu amb aquest problema. Als voltants dels Encants Vells també el pateixen des de fa anys, tot i que en els darrers temps ha anat a menys , sobretot, quan hi ha policia. En trams dels carrers Cartagena, Enamorats i Dos de Maig són els punts neuràlgics d’aquests venedors de tot sense llicència municipal. "Portem uns mesos en què tot està controlat", explica Joaquim Mallen, president de l’Associació de Veïns del barri de Fort Pienc. Vincula aquesta "calma" a "l’increment policial", i ho justifica així: "Els dissabtes que hi ha alguna activitat important al centre de Barcelona i no s’hi poden destinar tants efectius policials, la situació es desmadra una mica".

Com en el cas de Badalona, el mercat de la misèria s’instal·la coincidint amb la celebració dels Encants Vells: els dilluns, els dimecres, els divendres i els dissabtes. "Els dies forts", però, són els dos darrers, assegura Mallen, qui considera que "el problema real encara existeix". Per la seva banda, el president de l’Associació de Veïns del Clot-Camp de l’Arpa, Marcel·lí Belloso, assegura que es tracta d’un tema "delicat", perquè hi ha "molta gent que no té una altra alternativa" de viure, tot i que reconeix que els "efectes per al barri són desastrosos: genera brutícia, inquietud entre els veïns, sensació d’inseguretat".

La pressió els fa marxar

El fet que s’incrementi la presència policial fa que els venedors ambulants es desplacin a d’altres llocs, com el top manta, que en els darrers mesos s’ha desplaçat d’espais com els voltants de Plaça Catalunya per situar-se en plena Rambla, aprofitant que hi ha més turistes. La venda i compra il·legal al carrer estan castigades, segons l’ordenança de civisme de Barcelona, amb multes de 120 euros per als infractors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento