S'apropa una pujada de l'aigua

  • El rebut podria encarir-se en aplicar-se un increment del cànon.
  • El conseller Lluís Recoder ho va plantejar per fer front als deutes.
  • Els consumidors rebutgen la mesura.

Nova pujada d’un rebut a la vista. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va anunciar aquest dijous que molt probablement caldrà tornar a incrementar el cànon de l’aigua. El motiu, poder fer front a la despesa generada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que, segons va dir, es troba en situació de "fallida".

El conseller, en resposta a una pregunta del diputat de CiU Ramon Espadaler al Parlament, va recordar que l’ens està "carregat de deutes", als quals "no pot fer front". De fet, va explicar que, ara com ara, l’ACA es finança "a càrrec dels proveïdors": no paga les seves factures. "Ho he de reconèixer, i se’m cau la cara de vergonya", va afegir. Segons va indicar, el deute supera ja els 1.300 milions d’euros, als quals s’han de sumar 100 milions de dèficit de l’any passat.

Així, una de les mesures per afrontar la despesa ordinària podria passar per una possible pujada del cànon. En aquest sentit, el conseller va precisar que "podem parlar i discutir sobre a qui s’ha de carregar un increment més alt i més baix, qui té dret que se li rebaixi i qui té l’obligació de pagar una mica més. El que no podem fer és simular que no hi ha cap problema, perquè n’hi ha".

Per aquest motiu, la conselleria es reunirà amb associacions de veïns, ajuntaments i consumidors. Amb tot, aquest increment "s’està estudiant, però encara no hi ha res decidit", van assegurar ahir fonts de l’ACA.

D’altra banda, la mesura no ha agradat gens a les organitzacions de consumidors. Així, José Miguel Sanz, membre de la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) va demanar a la Generalitat que "utilitzi uns altres mecanismes" per suportar el deute.

Tocar uns altres impostos

El portaveu de l’UCC va assegurar que "no som partidaris de pujar els impostos indirectes". "Per què es retira un impost proporcional, com el de successions, i es puja un que afectarà tothom gairebé per igual?", va preguntar-se. Sanz també va alertar que si s’augmenta el cànon, "moltes famílies, amb l’actual crisi, ho passaran malament".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento