El 'cinturó roig' és menys vermell i hi guanyen pes el Partit Popular i la ultradreta

El líder del PP en el Ayuntamiento de Badalona, Xavier García Albiol.
El líder del PP en el Ayuntamiento de Badalona, Xavier García Albiol.
ARCHIVO
El líder del PP en el Ayuntamiento de Badalona, Xavier García Albiol.

El cinturó roig –ciutats de l’àrea metropolitana governades per partits d’esquerres, tradicionalment el PSC– perd color. Ahir van perdre la majoria absoluta, entre d’altres, en dos dels seus bastions, L’Hospitalet i Santa Coloma, i van reduir el seu nombre de regidors en gairebé tots els consistoris de la corona de Barcelona.

ERC ha perdut bona part dels seus representants i, en general, CiU i PP han crescut. L’ultradretà Plataforma x Catalunya (PxC) entra a ajuntaments.

Ciutat per ciutat

L’Hospitalet de Llobregat: La successora de Celestino Corbacho, Núria Marín, no governarà amb majoria absoluta. Ha aconseguit 13 regidors, 4 menys que el 2007. CiU i PP han pujat un regidor cada un i PxC entra en el consistori.

Badalona: Gir a la política municipal. El PP ha obtingut 11 regidors, 4 més que el 2007, i Xavier Garcia Albiol és el virtual alcalde de la ciutat. Només un acord entre la resta de partits podria frenar-ho. El PSC es manté (9) i CiU i ICV-EUiA perden un representant. ERC surt del consistori.

Terrassa: El PSC ha aconseguit 11 regidors, 2 menys dels que tenia. CiU obté 3 representants més (en tenia 9) i el PP, un (4). ICV es manté amb 2.

Sabadell: El color és semblant al consistori signat el 2007. Només el regidor que tenia ERC passa a mans del PP. El PSC segueix sent el més votat i té 13 regidors, els mateixos que el 2007.

Mataró: Caiguda del PSC, que passa dels 11 als 8 regidors, com els aconseguits per CiU, que n’ha pujat un. Creix el PP i entren a l’Ajuntament PxC amb 3 regidors i la CUP, que n’ha obtingut un.

Santa Coloma de Gramenet: Els efectes del cas Pretòria s’han deixat notar: el PSC ha perdut la majoria absoluta. Ha restat 5 regidors i es queda amb 12. Puja el PP, baixa ICV i l’ultradretà PxC entra al consistori amb 3 regidors.

Cornellà de Llobregat: El PSC perd 2 representants i es queda amb 14. ICV conserva els 3 regidors. PP i CiU creixen i aconsegueixen 5 i 3, respectivament. ERC surt de l’Ajuntament de Cornellà.

Sant Cugat del Vallès: El baluard de CiU surt encara més reforçat perquè guanya un regidor més (ja en té 15). ERC perd els seus 2 representants en favor de la CUP. Baixen PSC i ICV, i creix el PP.

Rubí: El PSC segueix la tònica d’altres ajuntaments: perd 4 regidors (es queda amb 8). També n’obté un menys ICV-EUiA i es queda amb 3. Se’ls reparteixen entre CiU (4 representants) i el PP (amb 6).

Vilanova i la Geltrú: CiU obté la victòria, amb 9 regidors, i desbanca al PSC, que ha aconseguit 8, 2 menys dels que tenia. ERC perd el seu conseller de l’ajuntament i la CUP en guanya 2, es queda amb 3, i el PP en guanya un (3).

El Prat de Llobregat: ICV es manté estable i revalida els 11 regidors que ja tenia. El PSC n’obté 5 (2 menys dels que tenia) i ERC perd el seu únic representant. El PP en guanya 2 i CiU, un, i es queden amb 8 i 5, respectivament.

Castelldefels: El PP és el virtual guanyador de les eleccions en créixer de 5 a 8 regidors, i CiU també n’obté un més (passa de 4 a 5) a costa de les pèrdues de representants del PSC, que n’obté 7 (2 menys), i ERC i Ciutadans que perden els seus únics representants.

Sant Feliu de Llobregat: ICV-EUiA és la força més votada, tot i que manté les cadires del 2007, un total de 7. Baixa 2 regidors el PSC, i es queda amb 6, i ERC perd el que tenia. Se’ls reparteixen entre el PP, que passa de 2 a 4 regidors i CiU que n’obté un més i es queda també amb 4.

Sant Adrià de Besòs: Els 4 regidors que perd el PSC (aquest mandat en tindrà 11) se’ls distribueixen entre PP (4 representants), ICV (3), CiU 2 i PxC, que entra per primer cop al consistori.

Sitges: Nou descens socialista, que passa de 10 a 7 regidors. També cauen –i desapareixen de l’Ajuntament– ERC i ICV-EUiA. Per contra, CiU guanya 2 regidors i es queda amb 6 i el PP, un i n’obté 3.

Molins de Rei: Empat tècnic entre el PSC i CiU, tots dos amb 5 regidors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento