Jordi Hereu: "Jo represento més el canvi i la transformació de Barcelona"

  • És el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona.
  • L'actual alcalde de barcelona viu a Les Corts, però és un apassionat de Sant Andreu, on va ser regidor.
  • Presumeix que coneix els 73 barris de Barcelona i  que n'està "orgullós".
Jordi Hereu.
Jordi Hereu.
MARTÍ FRADERA
Jordi Hereu.

Jordi Hereu ens rep a la seu electoral del PSC de Barcelona. La pregunta és, doncs, obligada.

Fa quatre anys, a la campanya, vaig entrevistar-lo a la seu nacional del PSC i, ara, a la seu de campanya del PSC de Barcelona. És circumstancial o simptomàtic?

La fem en un local que està a peu de carrer, perquè la nostra batalla, ara, està al carrer.

Però, sí que és cert que aquesta campanya l’ha feta el PSC de Barcelona sense els alts càrrecs nacionals del partit.

A cada ciutat l’ha feta el PSC local. Volem posar sobre la taula els nostres actius: els projectes de ciutat i els candidats.

Què ha quedat de les primàries?

Les coses ens estan anant cada cop millor. La gent, a mesura que s’apropa la votació, es planteja si li agrada la ciutat. Segur que la volem millor, però, volem una alternativa?

La remuntada és possible?

Sí, és possible.

Què decantarà la balança?

La gent decidira si Hereu o Trias. N’hi ha qui confon voler una ciutat millor amb voler una altra Barcelona. I són coses diferents. L’alternativa és CiU i el PP.

Quin és el projecte d’Hereu?

La Barcelona que coneixem, que estem construint. La dels barris, que lluita com ningú per superar la crisi, que defensa les polítiques socials, que s’oposa a les retallades, que té l’Ajuntament més solvent d’Espanya, que és admirada al món... És una Barcelona que no és així per casualitat i que la podem perdre si escollíssim altres camins.

En un plafó tenen diversos missatges escrits. Un d’ells diu: «Visc a Barcelona i no vull canviar». Alguna cosa s’ha de millorar, no?

Evidentment, perquè la Barcelona que fem sempre va canviant. Jo represento més el canvi i la transformació, perquè porto pocs anys en la política activa. Altres porten 30 anys. Quin canvi és aquest? La Barcelona que mai es para és la nostra.

Qui es juga més en aquestes eleccions, Trias o Hereu?

Ell ha convertit Barcelona en la seva etapa final. Per a mi, aquesta ciutat és la que dóna sentit a la meva vocació política. Per això dic: jo estic disposat a donar tot per Barcelona. Fins i tot vam fer unes primàries.

Què és el que no tornaria a fer?

Voldré governar amb majoria. I no tornaré a fer una consulta sobre un tema que no sigui prioritari per a la ciutat.

Però, per governar amb majoria, tal com estan les enquestes, necessita un altre tripartit.

Jo, aquesta expressió, mai no l’he utilitzada. No tenim res a veure amb els tripartits. Hem fet governs de progrés i, davant, tenim l’altra opció: el centredreta.

Com preveu que quedi l’escenari postelectoral el diumenge?

Qui guanyi les eleccions marcarà les aliances. Cal concentrar el vot en la meva candidatura, perquè, si guanya Trias, tindrem un govern de dretes.

ERC no pactaria si no es reforcés la capitalitat de Catalunya.

Barcelona és la capital de Catalunya i el seu motor econòmic i social. La meva primera entrevista amb el president Mas va ser per dir-li que compti amb Barcelona per sortir de la crisi i mai per fer retallades.

Aquest és un tema clau?

Nosaltres fem el possible per sortir de la crisi. El nou govern de la Generalitat porta quatre mesos i diu que està esgotat. Nosaltres, no. Estarem disposats a fer tot un seguit de polítiques per generar ocupació i iniciar la recuperació, que començarà a Barcelona. Ara bé, només un govern de progrés podrà parar els peus a un govern català que només en quatre mesos ha tret la destral de forma exagerada i desordenada. Ha començat a amenaçar la salut, l’educació o les infraestructures. Aquests venen com una piconadora. Ara porten 15 dies dissimulant, però als hospitals m’expliquen que tanquen plantes, que treuen llits, que traspassen negoci cap al sector privat... Clarament, els hi hem de parar els peus.

CiU critica la conducta del PSC per no defensar Catalunya al Congrés.

És el típic argument absurd. CiU no s’ha posat a negociar amb el govern de l’Estat. A més, jo defenso que el Govern espanyol traspassi el fons de competitivitat a la Generalitat. A banda, sóc alcalde de Barcelona i defenso que l’Estat compleixi amb Barcelona i Catalunya i la Generalitat, amb Barcelona. Per tant, que no es passin la pilota. És tant greu el que està fent la Generalitat que ha decidit explicar-ho després de les eleccions. Què ens espera el dia 23?

Ha estat una ajuda inesperada per a la campanya del PSC?

Bé, és una realitat que estem vivint. I, davant d’això, hi ha Barcelona, que ha invertit més que mai en polítiques socials i en la transformació de la ciutat, que té una estratègia econòmica. Des de la Zona Franca, el 22@, el Port, l’aeroport, la Fira, l’impuls al comerç de proximitat... tot això contrasta molt amb el nou govern català. Ara, només faltaria una Barcelona convergent.

I davant d’això?

Jo estic disposat a jugar-me-la per Barcelona.

Però, li agrada tot de la ciutat?

Vull millorar en civisme, en seguretat i, per sobre de tot, vull superar la crisi.

Qui s’hi juga més en aquestes eleccions, el PSC o Jordi Hereu?

Tots. Jo, en primer terme, que vaig a cara descoberta a un gran repte que m’apassiona. I el PSC també se la juga molt. Barcelona és la ciutat dels meus pares i dels meus fills. A mi, qualsevol tema de la política no m’interessa, a mi m’interessa des de Barcelona i per Barcelona, que vol dir per als barcelonins.

I un se l’estima igual com alcalde que des de l’oposició?

Sí, i la serveix igual. És a dir, allà on els barcelonins et posin.

Què pensa fer el dilluns?

Si sóc alcalde, parlar amb el president de la Generalitat per sumar esforços per tal de superar la crisi amb Barcelona de motor.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento