Furts i agressions al metro i tren seran millor perseguits

  • Els guardes de seguretat privada seran autoritat pública.
  • Les línies més turístiques i les lligades a les zones d'oci nocturn són les més conflictives.
Varios viajeros a punto de subir al metro de Barcelona.
Varios viajeros a punto de subir al metro de Barcelona.
EFE
Varios viajeros a punto de subir al metro de Barcelona.

Les línies més problemàtiques de Rodalies són la R1 Nord, utilitzada per la clientela de les zones d’oci de Mataró i Montgat, i la R4, a les estacions de Sabadell i Barberà, properes a la Zona Hermètica. Pel que fa el metro, les estacions més complicades són, entre d’altres, les de Vila Olímpica, per la proximitat amb la zona d’oci del Port, i la de Fabra i Puig, a tocar de l’Heron City, a més de les que porten als monuments més turístics, com la Sagrada Família.

"Aquesta és la radiografia que fan els agents de seguretat privada. I és que els furts és el principal problema al que han de fer front els vigilants del metro que patrullen per andanes, passadissos i combois. Però no és l’únic. A més, intervenen en intents de suïcidi o fan front als qui responen amb violència quan són enxampats sense bitllet.

Els caps de setmana, sobretot, intervenen en baralles, especialment, quan l’alcohol i les drogues afloren. De fet, els Mossos ja patrullen algunes estacions arran de la mort d’un vigilant quan intentava reduir un jove a Castelldefels l’1 d’abril.

Els vigilants de seguretat privada reclamen des de fa temps que se’ls reconegui la seva funció d’agent de l’autoritat pública, com succeïa abans del 1992, per gaudir de més protecció. "És un tema que ve de llarg, però malauradament no s’arregla fins que passa alguna cosa", va lamentar a 20 minutos Diego Giráldez, representant d’UGT Catalunya, en referència a les agressions. Ara, però, podrien veure satisfeta aquesta reivindicació.

Autoritat pública

La conselleria d’Interior vol concedir, després de l’estiu, la condició d’autoritat pública als vigilants que treballin al metro i a Renfe. Així gaudirien de més seguretat jurídica en cas de patir agressions, ja que les faltes de lesions o injúries passen a tipificar-se com a delictes, com el d’atemptat a l’autoritat, penat amb fins a 4 anys de presó. I podran parar els peus a lladres i esvalotadors amb més cobertura.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento